Európska hádzanárska federácia (EHF) zverejnila rozdelenie miest do jednotlivých kontinentálnych pohárových súťaží mužských a ženských klub v sezóne 2025/2026. Do renkingu, na základe ktorého sa prideľujú miesta do Ligy majstrov, Európskej ligy a Európskeho pohára, sa vždy započítavajú výsledky z troch sezón - v tomto prípade 2021/22, 2022/23 a 2023/24.

Novinkou je vzhľadom k posunu vyššie isté miesto v Lige majstrov mužov pre chorvátskeho (vzostup zo 14. na 8. priečku) a rumunského zástupcu (z 11. na 7.). Deväť miesteniek je garantovaných, o sedem zvyšných sa môžu tímy uchádzať ako teraz v lete urobil Tatran Prešov, ale slovenský šampión sa nedostal medzi ´vyvolených´.

V LM žien nenastali v porovnaní s predchádzajúcou sezónou zmeny v rozdelení miesteniek, tu je osem miest istých a o druhá polovica sa bude udeľovať na základe žiadostí o zaradenie.

V kategórii mužov patrí Slovensku v Európskej lige s bodovým priemerom 22,00 po trojmiestnom poklese 17. priečka, ktorá nám dáva možnosť prihlásiť do druhej najvýznamnejšej európskej súťaže dva tímy. Počet miest v Európskom pohári závisí aj od počtu v ďalších dvoch súťažiach (LM, EL). Pre Slovensko figurujúce na 31. pozícii (20,67 b.) sú to dve miestenky.

V kategórii žien už nebudeme mať miesto v Európskej lige, ale v pohárovej súťaži číslo 3 - Európskom pohári, v ktorom patrí SR v najnovšom poradí 2. stupienok (40,67) za Španielskom, môže štartovať až kvarteto družstiev. Najmä zásluhou Iuventy Michalovce sa slovenský renking zlepšil oproti vlaňajšku o štyri posty.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF