Prvá dva vzájomné zápasy v aktuálnej sezóne vyzneli v extralige pre hádzanárov MŠK Považská Bystrica. Vo finále Slovenského pohára v Trebišove to bolo inak. Od začiatku boli o krok vpred hráči Tatrana Prešov, ktorí napokon zdolali svojho súpera jednoznačne 32:24 (15:11) a dvadsiatyštvrtýkrát zdvihli nad hlavu víťaznú trofej v tejto domácej pohárovej súťaži.

Svoju úlohu zrejme zohrala aj reprezentačná pauza. Kým Prešovčanom po mimoriadne nabitom zápasovom programe prospela, Považania skôr vypadli z rytmu. „Konečne sme mali čas na prípravu. Počas dvoch týždňov sme si najskôr oddýchli, zregenerovali a doliečili zranenia a potom sme sa dobre pripravili na finále. Obrana a brankár Colodeti si zaslúžia absolutórium. Oproti predchádzajúcemu duelu sme mali na konte viac blokov i lepšiu úspešnosť streľby. Chceli sme zakončovať z vyložených pozícií a dávať góly, čím sme im odskočili," poznamenal tréner Tatrana Marek Gernát.

Aj skúsený hádzanársky tréner Peter Hatalčík pred finále v štúdiu SZH avizoval, že kľúčové budú výkony brankárov. To sa aj potvrdilo. Považskobystrický Ladislav Kovačin tiež viackrát podržal spoluhráčov, ale hlavnou hviezdou finále bol Marcos Colodeti. „Som veľmi šťastný, čo sme proti Považskej Bystrici dokázali. Od začiatku sme veľmi dobre. Bol to náš zámer začať dobre, pretože v predchádzajúcich dvoch zápasoch sme začali zle a dostali sme sa do problémov. Nehovorím, že to bolo perfektné, ale snažili sme sa hrať najlepšie, ako vieme. Rovnako mám radosť z môjho výkonu. Mal som čas naštudovať si trochu súperových hráčov, predsa len hrám proti nim už tretiu sezónu. Bol som sústredený a pripravený na tento duel. Chlapci mi veľmi pomohli v obrane, čo mi uľahčilo prácu. Za to patrí mojim spoluhráčom poďakovanie,“ povedal pre klubový web Brazílčan, ktorý mal na konte vyše dvadsať zákrokov.

Najmä v prvom polčase - aj gólovo - potiahol prešovské mužstvo Oliver Rábek. Nedávno bol ešte zranený a jeho výkon ocenil v pozápasovom hodnotení aj tréner Marek Gernát. „Pripravovali sme sa na takýto zápas. Vedeli sme, že sa nemôžeme púšťať s Považanmi do šprintov a musíme narušovať ich snahu o protiútok. Celý týždeň som tlačil na chlapcov, na tréningoch bola aj nervozita i krik. Zranenie som necítil, zranené miesto som mal zatejpované s minimálnym prietokom krvi," skonštatoval spokojný kapitán Šarišanov O. Rábek, autor dovedna 8 gólov.

Považskobystrický pivot Erik Žilinčík priznal, že dve predchádzajúce víťazstvá neboli pre vývoj finále podstatné. "Začínalo sa od 0:0. V sobotu to nebol náš deň. Rozhodlo lepšie premieňanie šancí. My sme ich veľmi veľa zahodili. Colodeti chytal super. Aj náš Kovačin podal v bránke dobrý výkon, ale na našej strane bolo viac nevyužitých príležitostí. Keď sme sa aj dotiahli bližšie, tak oni nám zase ušli a to nás stálo veľa síl. Potom sme skúšali aj vabank s hrou bez brankára. Prešovčania mali dobrú obranu. V prvom polčase sa hra kúskovala a nevedeli sme sa dostať do tempa," uviedol Žilinčík.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH/Viktor Zamborský