V HK Košice sa nedávno udiala nielen zmena na pozícii hlavného kouča extraligového družstva mužov (Martin Lipták nahradil Maroša Vikartovského), ale nastala aj na poste trénera brankárov. Ten pred pár dňami opustil Richard Štochl. Brankárska legenda sa vydala v ústrety svojmu prvému zahraničnému trénerskému angažmánu. Rodák z Michaloviec zamieril do Bieloruska. Deväťnásobný najlepší hádzanár Slovenska (v rokoch 1998 - 2000 a 2008 - 2013) má už za sebou takmer dva týždne pôsobenia v známom klube BGK Meškov Brest, kde má na starosti gólmanov.

V Košiciach sa tiež venoval všetkým brankárom v klube od mládežníkov až po tých z tímu mužov a zároveň pôsobil ako učiteľ telesnej výchovy. Prišla však ponuka z Brestu. "Ozval sa mi jeho ruský tréner Eduard Kokšarov a spýtal sa ma, či by som mu mohol prísť pomôcť. Meškov Brest je veľký klub, vždy sa tu pracovalo na najvyššej úrovni, preto som dlho nerozmýšľal a súhlasil som. S Kokšarovom sme kamaráti ešte z čias, keď sme boli spoluhráči v slovinskom Celje. Priblížil mi, ako to v klube chodí, čo môžem očakávať a oboznámil ma s úlohami, požiadavkami," uviedol v rozhovore pre klubovú stránku úradujúceho bieloruského šampióna Štochl, pre ktorého Brest nie je neznámou destináciou. "Je to krásne mesto. Bol som tu na turnaji počas obdobia, keď som chytal za Motor Záporožie. Na prechádzky nebolo až tak veľa času, ale čo som videl, zanechalo vo mne príjemný dojem."

A aké sú ciele onedlho 48-ročného Slováka vo funkcii trénera brankárov Meškova Brest? "Pomôcť tímu. Chcem, aby sa BGK podarilo naplniť všetky ambície, po ktorých v klube túžia."

Richard Štochl bol počas svojej hráčskej kariéry (Michalovce, Prešov, Košice, Sečovce, Dukla Praha, Dunaferr, Veszprém, Celje, Montpellier, Čechov, Motor Záporožie, Rhein-Neckar Löwen, Topoľčany, Eger), ktorú ukončil v roku 2018, majstrom šiestich krajín - Slovenska (3), Francúzska (2), Ukrajiny (2), Ruska (1), Slovinska (1), Nemecka (1). Teraz bude mať šancu pridať prvý trénerský titul.

Štochl dlhé roky patril medzi veľké opory slovenskej mužskej reprezentácie, v ktorej debutoval v roku 1996. Počas 21-ročného pôsobenia v národnom tíme odohral vyše 260 stretnutí a gólom vo svojej sieti nielen zabraňoval, ale dokázal sa aj zapísať do streleckej listiny (bilancia 265 duelov - 9 gólov). Na konte štarty na piatich vrcholných podujatiach (MS 2009, 2011, ME 2006, 2008, 2012). Najväčší tímový úspech dosiahol na svetovom šampionáte 2009 v Chorvátsku, kde si so spoluhráčmi vybojovali 10. miesto.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: https://www.facebook.com/meshkovbrest