Prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša bol vo štvrtok popoludní v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave hostiteľom na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 80. výročia od založenia SZH (1943 - 2023). Pozvanie prijali osobnosti a členovia Siene slávy slovenskej hádzanej, vrcholní predstavitelia Európskej i Medzinárodnej hádzanárskej federácie (EHF, resp. IHF), Českého zväzu hádzanej (ČSH) i Španielskej hádzanárskej federácie (RFEBM) i významní funkcionári športu na Slovensku, ktorí boli gratulantmi k jubileu.

V minulosti nebolo zvykom oslavovať výročie vzniku SZH. Čo vás k tomu viedlo tentoraz?
- Jednak 80. výročie je pekné okrúhle jubileum a povedal by som, že to bola požiadavka od členov Siene slávy slovenskej hádzanej a aj členov výkonného výboru SZH. Keďže oslavujeme 80 rokov od založenia zväzu, tak by bolo pekné si to pripomenúť, aj keď sa momentálne naozaj nenachádzame v dobrých časoch. Napokon sme sa rozhodli pri tejto príležitosti využiť pekné priestory v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu a urobili sme slávnosť, aká bola v našich možnostiach.

Čo znamená 80 rokov existencie pre športový zväz?
- V prípade človeka je to úctyhodný vek, v podstate už jeseň života, ale pre nás by to mal byť len akýsi okamih. Tým, že stále prichádzajú noví ľudia, tak veríme, že potiahnu ďalšiu osemdesiatku, aby to bolo len lepšie. Nové tváre obohacujú zväz, len sa musia k nám dostať.

Na slávnosti sa zúčastnili viacerí významní hostia aj zo zahraničia. Svedčí to o akceptácii SZH na medzinárodnom poli?
- Áno. Musím povedať, že z hľadiska medzinárodnej akceptácie sme na tom veľmi dobre, máme výborné vzťahy s predstaviteľmi IHF či EHF. Vlani sme organizovali majstrovstvá Európy mužov a keďže organizácia dopadla dobre, tak to sa odzrkadľuje aj na našich vzťahoch z poprednými hádzanárskymi činovníkmi. Takisto máme veľmi dobré väzby na naše partnerské zväzy v Česku a Španielsku. Bol som veľmi rád, že prijali naše pozvanie.

Aké sú želania prezidenta SZH do ďalších rokov?
- Keď pán Jursík v priereze históriou úspechy československých reprezentácií, ta človek videl, že mužské i ženské národné tímy znamenali vo svetovej špičke najvyššiu úroveň. To by mala byť méta, kam by sme sa chceli dostať, aj keď je jasné pri aktuálnom stave športu u nás to bude zrejme trvať dlhšie. O tom je však šport. Zoberme si také Dánsko pred 30 rokmi v podstate neznamenalo nič v hádzanej a dnes je hegemóniou aj v mužskej či ženskej zložke. Máme príklady a cestu, vieme, čo by sme mali urobiť lepšie a ako sa máme poučiť z chýb. Je to len o tom, aby sme pracovali čo najlepšej.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Ján Súkup / SZH