Marko Jurkovič má osemnásť rokov a svojimi výkonmi púta pozornosť nielen v drese extraligového tímu HáO TJ Slovan Modra. Do povedomia sa dostal aj ako hráč slovenskej reprezentácie kadetov. V uplynulých dňoch sa mu dostalo pocty, keď ho pozvali na kemp určený pre mladých talentovaných hráčov s názvom Rešpektuj svoj talent (Respect Your Talent). Ľudia z Európskej hádzanárskej federácie (EHF) zorganizovali kemp, na ktorom jeho účastníci naberali vedomosti a skúsenosti mimo ihriska, so zámerom podporiť hádzanársku mlaď z Európy. Aký bol záver minulého týždňa strávený v zaujímavej spoločnosti vo Viedni, prezradil 192 cm vysoký Marko Jurkovič hrajúci na ľavej i strednej spojke v rozhovore pre slovakhandball.sk.

Ako si sa dostal na tento kemp RYT?
- Uplynulé leto ma na majstrovstvách EHF kadetov v rumunskej Craiove vyhlásili za Hráča zápasu v jednom zo stretnutí. Pozvánku dostali všetci s takýmto ocenením a členovia All Star tímu šampionátu.

Aký program pre vás pripravili?
- Kemp trval od piatka do pondelkového rána. Jeho súčasťou bolo šesť mítingov zameraných vždy na niečo iné, čo súvisí s našimi kariérami. Mali sme prednášku ohľadom vystupovania pred médiami, čo je dobré hovoriť a čo radšej nie. Potom o profesionálnom kontrakte, keď nám ukázali, ako vyzerá zmluva, na čo by sme si mali dať pozor pri podpise. Ďalšími témami boli zdravá strava, mentálna príprava, antidoping, kde nám priblížili, ako vyzerá a čo zahŕňa dopingová kontrola a poslednou témou bola duálna kariéra, teda ako sa dá študovať popri profesionálnom hraní hádzanej. 

Čo z toho vo vás najviac zarezonovalo?
- Pre mňa osobne boli všetky témy zaujímavé. Naučil som sa dosť nových vecí a tieto poznatky si môžem odniesť do ďalšej kariéry.

Zažili ste aj niečo neobvyklé?
- Ľudia z EHF nás v rámci sprievodného programu zobrali na skydiving, čo som doteraz nezažil a bol to tiež fajn zážitok. Príjemné bolo, že som tam mohol spoznať veľa chalanov.

Na kempe boli v úlohe ambasádorov známe hádzanárske postavy. Bežne sa s takými osobnosťami nestretávate. Potešilo vás, že ste sa ocitli v ich blízkosti?
- Áno, práve stretnutia s hádzanárskymi osobnosťami ako Vid Kavtičnik, Ólafur Stefánsson, Luka Stepančič či Carlos Prieto boli pre mňa najväčším zážitkom.

Čo je podľa vás dôležité, aby ste v hádzanej niečo dokázali?
- Mať stále čistú myseľ, byť správne nastavený, maximálne sústredený a tvrdo pracovať na sebe. To sú predpoklady, aby sa človek mohol pokúsiť dosiahnuť čo najviac.

V decembri ste sa objavili na zraze mužskej reprezentácie Slovenska. Čo pre vás znamenala pozvánka od trénera Guricha na sústredenie do maďarského Lipótu? 
- Určite som bol veľmi rád. Spoznal som vyššiu úroveň hádzanej. Chodím na zrazy v mládežníckych kategóriách, ale toto bolo o niečom inom ako s mojimi rovesníkmi. Medzi juniorskou a mužskou hádzanou je dosť veľký rozdiel. Musel som si zvyknúť na oveľa vyššie nasadenie, tempo, rýchlosť... Zistil som, na čom musím popracovať a ktorým smerom sa posúvať.

Trúfli by ste si už odohrať zápas za reprezentačný tím mužov?
- Myslím si, že by som dokázal zahrať aj za mužov. V budúcnosti by som to určite chcel zažiť, a preto budem na sebe pracovať, aby som čo najskôr nastúpil za A-tím reprezentácie našej krajiny.

Ako vidíte svoju hádzanársku budúcnosť?
- Určite by som sa chcel posunúť v kariére a chcel ísť hrať do kvalitnejšej zahraničnej ligy. Už sa objavilo pár ponúk. V tejto súvislosti by som rád spomenul moje modranské vzory ako Martin Potisk či Dávid Mišových. Rád by som šiel v ich šľapajach, dosiahol posun v kariére ako oni a zároveň šíril dobré meno klubu, ktorý ma vychoval.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Archív M. J.