Menoslov klubov v európskych pohárových súťažiach v nadchádzajúcej sezóne 2024/2025 sa už kryštalizuje. Z hľadiska účasti slovenských tímov je jasné, že prihlášky podalo päť klubov.

Slovenskú ženskú hádzanú by mali zastupovať všetky tri družstvá účinkujúce v MOL lige. "HC DAC Dunajská Streda ako úradujúci šampión je prihlásený do Európskej ligy, MŠK Iuventa Michalovce ako vicemajster a víťaz Slovenského pohára bude spolu s bronzovým medailistom HK Slovan Duslo Šaľa účinkovať v Európskom pohári," informoval riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej Peter Brunovský.

Dunajská Streda i Michalovce mali právo štartu v Európskej lige, oba kluby požiadali o zaradenie v hierarchii EHF do ´nižšieho´ Európskeho pohára. Kým v prípade Iuventy vyhovela EHF žiadosti, pri DAC, keďže ide o majstra a pre postavenie v renkingu krajín, nie. 

Na Žitnom ostrove boli v rovnakej situácii aj vlani, keď družstvo trénera Viktora Debreho malo štartovať v EL žien, ale vtedy sa napokon muselo zriecť účasti, keďže nemá halu vyhovujúcu prísnym požiadavkám EHF pre túto súťaž. Predstavitelia HC DAC urobia všetko pre to, aby druhý rok za sebou nechýbali na európskej scéne. Budú však musieť pre vystúpenia v EL vyriešiť otázku domáceho prostredia. Ako to dopadne, ukážu podľa slov šéfa dunajskostredského klubu Zoltána Horvátha najbližšie dni, ktoré dajú definitívnu odpoveď, či sa predstavia v EL. 

V otázke slovenských mužských zástupcov ešte nie je úplne o všetkom rozhodnuté. Isté však je, že vicemajster MŠK Považská Bystrica sa prihlásil do Európskeho pohára. "Majstrovský Tatran Prešov požiadal o zaradenie do Ligy majstrov, teda o súťaž vyššie, ako by mal normálne účinkovať. Zatiaľ čakáme na rozhodnutie EHF, či to schváli alebo Tatranu zostane možnosť hrať Európsku ligu," objasnil situáciu Brunovský. Exekutíva EHF má odobriť účastníkov LM 21. júna 2024.

Všetko nasvedčuje, že Slovensko bude mať v európskych pohárových súťažiach až päťnásobné zastúpenie, teda v ročníku 2024/2025 by sa predstavil o jeden tím viac ako pred rokom.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF