Tomáš Urban obhájil prvenstvo v ankete Slovenského zväzu hádzanej a tretíkrát vo svojej doterajšej kariére sa stal Hádzanárom roka. Keďže pre povinnosti v klube - vo štvrtok večer hral so svojím GWD Minden zápas I. bundesligy proti obhajcovi titulu SC Magdeburg - sa nemohol zúčastniť na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety v Bratislave, poskytol rozhovor pre slovakhandball.sk v súvislosti so svojím triumfom na diaľku zo svojho nemeckého bydliska.

Hovorí sa, že obhájiť je ťažšie. Súhlasíte?
„Ja si tiež myslím, že zopakovať nejaký úspech je náročnejšie, keďže v jednej sezóne to môže takpovediac vystreliť. Udržať si stabilne dobrú formu je však určite ťažšie. O to viac ma teší, že sa tvrdá práca vyplatila. Ľudia si ju všimli, ocenili ju a za to im ďakujem."

Mysleli ste na to, že by vám to mohlo vyjsť aj druhýkrát za sebou?
„Určite som si po zverejnení kandidátov na ocenenie pomyslel, že by to mohlo vyjsť, ale moju pozornosť som sústredil na prebiehajúcu sezónu, ktorá je najmä z psychickej stránky náročná. Veľa prehier nerobí nikoho šťastným, a tak je to aj u mňa, ale aj o tom je šport. Ja sa každý deň učím nové veci vrátane toho, ako sa vyrovnať aj s touto situáciou. Víťazstvo v tejto ankete mi dodala ďalšiu silu pracovať rovnako tvrdo a s maximálnym nasadením."

Čo podľa vás zavážilo, že si dostal u hlasujúcich fanúšikov prednosť pred ďalšími kandidátmi?
„Myslím si, že zavážili moje výkony na obidvoch frontoch. V klube, kde sa mi podarilo veľkou miernou prispieť k udržaniu sa v prvej lige, ako aj v reprezentácii, kde som odohral všetky tri zápasy na domácom šampionáte a pri našej historickej výhre na ME ma vyhlásili za hráča zápasu."

Komu by ste vy dopriali toto ocenenie?
„Určite Teovi Paulovi, ktorý dlhodobo podáva skvelé výkony na klubovej úrovni a takisto ich odvádzal aj v reprezentácii. Myslím si, že za svoju kariéru si zaslúžil byť určite aspoň raz odmenený touto cenou. Doprial by som to však viacerým hráčom, spomeniem napríklad Vlada Guzyho, Patrika Hruščáka, ktorí nie sú len mojimi priateľmi, ale takisto podávajú počas dlhých rokov stabilne výborné výkony a v reprezentácii boli takisto viac ako platnými hráčmi, ale časy sa menia..."

Je to cena za rok 2022, bol pre vás jeden z najlepších?
„Mal som už aj výkonnostne lepší rok, ale tento bol predsa len výnimočný najmä pre európsky šampionát v domácom prostredí a takisto v klube som odohral veľký počet minút na krídle i na pravej spojke. Na obidvoch pozíciách sa mi veľmi solídne darilo herne aj strelecky."

Čo bolo pre vás vrcholom v uplynulom roku na klubovej a reprezentačnej scéne?
„Na klubovej to bola jednoznačne záchrana v I. bundeslige, pretože sme sezónu odštartovali katastrofálne, a to desiatimi prehrami za sebou. Z toho štyri - päť zápasov bolo veľmi tesných, a preto sme vedeli, že sa to musí zlomiť, ale napokon sme o udržanie bojovali do predposledného kola, kde sme záchranu medzi elitou spečatili. 
Samozrejme, v reprezentácii to boli domáce majstrovstvá Európy, na ktorých sme neurobili dieru do sveta, ale máme prvé víťazstvo na ME. V roku 2012 to bol na šampionáte jeden bod proti Srbom, v roku 2022 dva body proti Litve a v roku 2032 to bude možno už postup zo skupiny. Na tom však musíme pracovať na všetkých frontoch omnoho lepšie, aby hádzaná mohla napredovať a najmä mládež mala kde hrať a vyberala si tento šport, lebo má čo ponúknuť."

Anketu ste vyhrali tretíkrát, trúfate si pridať ešte ďalšie víťazstvá?
„Ja si trúfam pridať ešte nejaké to ocenenie, pretože sa cítim fyzicky dobre. Viem, že aj v tomto veku - pre mňa asi najlepšom v kariére - dokážem podávať výkony hodné tohto ocenenia, ale k tomu musí, samozrejme, zapasovať viacero faktorov, ktoré takisto ovplyvňujú môj výkon, či už sú to spoluhráči, minutáž na ihrisku, tréneri, zdravotná stránka atď."

Ako to vyzerá ohľadom vašej najbližšej budúcnosti?
„Moja budúcnosť je na najbližší rok jasná. Zotrvám v Mindene aj v prípade zostupu do druhej najvyššej nemeckej súťaže."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH