Zápasom HC DAC Dunajská Streda - HK Slovan Duslo Šaľa sa v nedeľu 28. apríla od 14.30 h začnú boje o titul národného šampióna v hádzanej žien. Tentoraz nie súbojmi play-off, ale o jeho držiteľovi sa rozhodne v nadstavbovej časti, ktorá bude pozostávať zo šiestich kôl.

Trojica tímov - už istých medailistov - sa stretne systémom každý s každým doma - vonku, pričom vždy bude jedno pauzovať. Každé družstvo odohrá štyri stretnutia. Družstvá začínajú s nulovým bodovým ziskom, neprenášajú si ani body ani skóre. V prípade rovnosti bodov dvoch a viacerých družstiev po odohratí nadstavbovej časti sa o poradí rozhoduje podľa kritérií uvedených v článku 3 rozpisu súťaže. Pri vzájomných zápasoch sa zohľadňujú všetky zápasy daných družstiev, teda v základnej časti aj v nadstavbe, keďže odohrali rovnaký počet vzájomných stretnutí a nedostali bonifikáciu po základnej časti.

Do nadstavby sa zapojí trio slovenských klubov účinkujúcich v MOL lige. Titul obhajuje HC DAC Dunajská Streda, ktorá skončila druhá v spoločnej slovensko-českej súťaži (rok predtým ju vyhrala) a víťazná trofej jej unikla aj v Slovenskom pohári. V oboch prípadoch jej ju vyfúkla michalovská Iuventa. DAC je však jediný tím, ktorý dokázal zdolať Michalovce - v úvodnom kole sezóny (31:28).  Nadstavbu otvorí v domácom prostredí proti Šali. „Bude to samostatná súťaž troch tímov.  Každé z troch družstiev bude chcieť vyhrať, podľa mňa je to otvorená záležitosť. Určite chceme zabojovať o obhajobu titulu, ale neberieme to ako zvýšený tlak," uviedla Silvia Priklerová, asistentka dunajskostredského trénera Viktora Debreho.

V tíme HK Slovan Duslo Šaľa sa počas sezóny museli vyrovnať so sériou zdravotných problémov v kádri, čo napokon vyústilo do 8. priečky v MOL lige. V nadstavbovej časti však túži zamiešať karty. "Pozeráme sa predovšetkým na seba. Chceme sa nastaviť tak, aby sme zo seba dostali to najlepšie, čo vieme. Pôjdeme od zápasu k zápasu a pokúsime sa prekvapiť. Nie sme v pozícii favorita. Napriek nie ideálnej príprave na nadstavbu ideme už do najbližšieho duelu s cieľom bodovať," poznamenal šaliansky kouč Peter Pčola.

V úvodnom kole má voľno MŠK Iuventa Michalovce, ktorý má povinnosti v semifinále Európskeho pohára. Zemplínčanky sú vzhľadom na doterajší priebeh sezóny favoritom na majstra. Vrátenie titulu na Zemplín je od začiatku súťažného ročníka ich prioritou. "Tlak je obrovský. Väčší ako pri Slovenskom či Európskom pohári. Chceme späť titul, ktorý sme vlani stratili," priznal kormidelník Iuventy Peter Kostka.

Pozitívnou správou pre fanúšikov hádzanej, ktorí nebudú môcť zavítať priamo do hál v Michalovciach, Dunajskej Strede a Šali, že všetky duely odvysiela RTVS :Šport a na internete sa budú dať sledovať prostredníctvom Niké TV.

Vyžrebovanie nadstavbovej časti o majstra SR v hádzanej žien 2023/2024:
1. kolo:
nedeľa 28. 4.: 14.30 h HC DAC Dunajská Streda - HK Slovan Duslo Šaľa, MŠK Iuventa Michalovce - voľno

2. kolo:
nedeľa 5. 5.: 17.00 h Iuventa Michalovce - HC DAC Dunajská Streda, voľno - HK Slovan Duslo Šaľa

3. kolo: 
streda 8. 5.: 18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce, HC DAC Dunajská Streda - voľno

4. kolo:
sobota 11. 5.: 17.15 h HK Slovan Duslo Šaľa - HC DAC Dunajská Streda, voľno - Iuventa Michalovce

5. kolo:
streda 15. 5.: 18.00 h HC DAC Dunajská Streda - Iuventa Michalovce, HK Slovan Duslo Šaľa - voľno

6. kolo:
18. alebo 19. 5.: Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa, voľno - HC DAC Dunajská Streda

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR