Barbora Lancz si uplynulý piatok prebrala v bratislavskom Hoteli NH Gate One na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety Slovenského zväzu hádzanej dve ocenenia. Najskôr pre najlepšiu pravú spojku v rámci ženskej Sedmičky roka a potom aj za prvenstvo v hlavnej kategórii, keď ju vyhlásili za Hádzanárku roka 2023 na Slovensku. Opora slovenskej reprezentácie a hráčka maďarského Mosonmagyaróváru, s ktorým sa po vlaňajšom 4. mieste posunula v ligovej súťaži tentoraz na bronzovú priečku, mala z premiérového víťazstva v ankete radosť. Tú šalianska rodáčka v rozhovore ani netajila.

Prekvapilo vás premiérové víťazstvo v ankete?
„Vyhrať je vždy radosť! Stať sa najlepšou hádzanárkou Slovenska je nielen radosť, ale aj obrovský záväzok. Áno, bola som prekvapená, ale nesmierne šťastná."

Je to anketa fanúšikov, čím ste si podľa vás získali ich priazeň?
„Pri takomto type ankety zohráva úlohu skutočne všetko. Spôsob hry, góly, ale aj sympatie hrajú v hlasovaní veľkú rolu. Ja sa snažím v každom smere vydať zo seba to najlepšie. Čo však presvedčilo fanúšikov pri mne, vedia najlepšie zhodnotiť sami hlasujúci."

V hlavnej kategórii ste sa do užšieho výberu dostali s Adriánou Holejovou a Patríciou Wollingerovou. Komu by ste vy dali svoj hlas a prečo?
„Bolo by veľmi neférové, keby poviem jedno meno. Paťa Wollingerová by nám svojou kvalitou a skúsenosťami určite vedela v reprezentácii ešte veľmi pomôcť. Na druhej strane poznám z reprezentácie kvalitu Adi Holejovej. Je to takisto jedna z opôr. Keďže obom som hlas dať nemohla, hlasovania som sa zdržala."

Je to anketa za rok 2023, aký bol pre vás? Čo boli pre vás vrcholy v uplynulom kalendárnom roku? 
„Človek sa učí stále, či už z víťazstiev alebo takisto aj z prehier. Som nesmierne šťastná, že s klubom dosahujeme rok čo rok lepšie výsledky. Je za tým však veľmi tvrdá práca. Verím, že s reprezentáciou rovnako dosiahneme úspechy, keď dozrie čas. Aj ako domáci kvalifikačný zápas s Chorvátskom (23:25) je pre nás príkladom, že to má význam a aj s kvalitným družstvom vieme hrať vyrovnanú partiu. Z môjho pohľadu víťazstvá z roku 2023 by sme mali brať ako motiváciu a prehry ako ponaučenie."

Snívali ste niekedy o ocenení pre najlepšiu hádzanárku Slovenska?
„Každý športovec chce dosiahnuť v kariére najväčšie úspechy. Ja sa odmalička snažím postupne dosahovať všetko, čo som si ako malá vysnívala. A vyhrať anketu o najlepšiu hádzanárku Slovenska bol jeden zo snov toho malého dievčatka."

Za rok 2019 ste získali ocenenie pre Talent roka. Čakali ste, že len štyri roky uplynulú odvtedy, aby sa z talentu stane najlepšia hádzanárka v krajine?
„Úprimne, keby sa ma vtedy spýtate, či si myslím, že o štyri roky vyhrám toto ocenenie, odpovedala by som, že na to treba asi viac času. Neznamenalo by to, že sa nechystám pre to spraviť všetko, ale dostať takéto ocenenie v takom mladom veku je pre mňa skutočne pocta. Je to znova niečo, čo mi ukazuje, že áno, aj keď sú zlé obdobia, oplatí sa vytrvať."

Vo veku len 21 rokov ste jedna z najmladších víťaziek. Koľko podobných ocenení by ste mohli mať na konte, keď raz budete bilancovať svoju kariéru?
„Verím tomu, že som na túto otázku ešte mladá. Chcela by som hrať a dosahovať úspechy s družstvom tak dlho, ako mi to zdravie umožní. Všetko však treba brať postupne."

Hádzaná je kolektívny šport, ako vnímate individuálne ocenenia?
„Pre mňa vždy boli a vždy budú najdôležitejšie úspechy tímu. Individuálne ocenenie beriem ako moju čerešničku na torte za tú tvrdú drinu, ktorú každý športovec musí absolvovať."

Pôsobíte v kvalitnej zahraničnej súťaži, ste líderka reprezentácie, ktorú čaká účasť na ME 2024. Ste spokojná so svojou súčasnou hádzanárskou kariérou?
„Som veľmi šťastná, že sa mi dosť v mladom veku podarilo dostať do veľmi kvalitnej súťaže. Hrať proti svetovým hráčkam má posúva stále ďalej a ďalej. Účasť na ME 2024 beriem takisto ako obrovskú príležitosť pre celý tím zlepšiť sa a získať nové skúsenosti. Vo všeobecnosti som so svojou súčasnou kariérou spokojná, pretože viem, že robím všetko pre to, aby som sa zlepšovala."

Aké sú vaše túžby do najbližšej budúcnosti?
„Byť zdravá, zlepšovať sa každým dňom a vyhrať v nasledujúcej klubovej a reprezentačnej sezóne všetko, čo sa len dá."

V Mosonmagyaróvári pôsobíte už päť rokov, predĺžili ste kontrakt. Je to ideálne prostredie pre vaše ďalšie napredovanie? Aký by mohol byť ďalší krok pre posun v kariére?
„V Mosonmagyaróvari som podpísala zmluvu ešte na jeden rok, pretože cítim, že ešte stále sa mám čo učiť od skvelého realizačného tímu. Na druhej strane sa tu aj cítim veľmi dobre, kolektív aj lokalitu vnímam ako dokonalé prostredie. Kam ma zavedie život na budúci rok, to uvidíme až koncom roka, keď sa budú riešiť prestupy. Či to bude stále Maďarsko alebo zahraničie, bude záležať na ponukách."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Ján Súkup/SZH