Lepšiu pozvánku nemohli slovenskí hádzanári pripraviť pre svojich fanúšikov. V prvom zápase 2. kola II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku zaskočili favorizovaných domácich Poliakov, keď vďaka dobrému výkonu vyhrali vo štvrtok v Gdansku 29:28 (16:15). O tri dni neskôr ich čaká odveta, v ktorej budú chcieť tento nádejný výsledok potvrdiť a vybojovať si postup na svetový šampionát, kde naposledy účinkovali v roku 2011.

Zverenci trénera Fernanda Guricha privítajú poľského súpera v nedeľu 12. mája od 17.30 h v Topoľčanoch (rozhodujú A. Konjičanin a D. Konjičanin z Bosny a Hercegoviny, priamy prenos na Sport1 TV).

„Výsledok prvého duelu nás teší, ale nemôžeme sa teraz uspokojiť. Pred nami je rozhodujúci zápas, v ktorom budeme potrebovať aj podporu fanúšikov na tribúnach, lebo máme šancu na postup," nabáda španielsky kouč zo slovenskej lavičky priaznivcov, aby prišli v nedeľu povzbudiť jeho zverencov do topoľčianskej haly (vstupenky: www.ticketlive.sk/sk/event/slovensko-polsko-topolcany-12-05-2024).

Svieži vietor do našej hry v ERGO Arene priniesol kapitán a tvorca hry Ľubomír Ďuriš, ktorý si uvedomuje, že rovnaký výkon budú so spoluhráčmi potrebovať aj v odvete. „Je to len prvý zápas. Sme však veľmi radi a dúfam, že tento výkon si prenesieme do Topoľčian a budeme Poliakov trápiť aj v nedeľu ďalších 60 minút. Od dnes sa svedomito musíme pripravovať na odvetu." V podobnom duchu nadviazal na jeho slová ďalší člen spojkového radu Lukáš Urban: „Čaká nás domáci zápas, ktorý bude ešte náročnejší ako ten v Gdansku. Musíme sa sústrediť na nedeľňajší súboj v Topoľčanoch, kde by sme chceli zopakovať tento výkon a postúpiť na šampionát."

Jedným z faktorov slovenského úspechu bol brankár Igor Čupryna, ktorý prišiel do bránky v priebehu stretnutia a na jeho konci mal na konte 10 zákrokov pri 28 strelách: „Ešte nie je nič rozhodnuté. Z víťazstva sa môžeme potešiť, ale už sa musíme pripravovať na odvetu. Môžeme čakať, že aj Poliaci prídu k nám lepšie pripravení, o to to bude náročnejšie. Na regeneráciu je málo času, ale musíme to zvládnuť."

Klobúk dole pred výkonom Slovákov, ale potrebujú ho potvrdiť doma. Stačí im remíza, ale nebude to jednoduchá úloha neprehrať s Poliakmi, ktorí zrejme pristúpia k odvete už inak. V opačnom prípade môžu kruto pykať. Slovenská mužská hádzaná však potrebuje impulz, ktorým by nepochybne bol postup cez favorizovaného protivníka.

„Pred zápasom by sme takýto výsledok brali všetkými desiatimi. Ideme pracovať ďalej, máme za sebou iba polovicu úlohy. Od piatka nás čaká ďalšia tvrdá práca," poznamenal asistent trénera SR Pavol Polakovič.

Pred štyrmi mesiacmi sa vzájomný zápas týchto družstiev skončil na turnaji v španielskom Granollerse slovenským debaklom 20:38. Tentoraz to bolo víťazstvo SR a dokonca na pôde súpera. „Januárový víťazný súboj proti Slovensku mohol vyvolať mylný dojem. Fanúšikovia určite dúfali, že dosiahneme doma viac. My tiež. Na našej strane to bol festival premárnených príležitostí. Vedeli sme, že Slováci nebudú strieľať z diaľky, ale budú hľadať príležitosti na skórovanie inde, no aj tak sme im to umožnili. Takto sme dostali príliš veľa gólov. V druhom polčase sme hrali lepšie v defenzíve. V útoku sme zo slovenského brankára urobili majstra sveta. Šance sme si vypracovali, no nedokázali sme ich využiť. Boli tam dobré momenty, ale na víťazstvo v takomto zápase nestačili," uviedol jeden z členov poľského hráčskeho kádra Bartlomiej Bis.

V poľskom tíme zavládlo veľké sklamanie. „V prvom rade nás sklamala efektivita. Zahodili sme trinásť čistých šancí, čo je na reprezentačnej úrovni veľmi zlá vizitka. Ani naša obrana nebola najlepšia, dostali sme veľa zbytočných gólov, pretože sme nedodržiavali taktické pokyny. V útoku bol našou silnou stránkou Kamil Syprzak, človek s výnimočnými fyzickými predpokladmi. Okrem koncovky nemám k útoku žiadne väčšie výhrady. Veľmi dobre hral Maciej Papina, ktorý debutoval v národnom tíme. V slovenskom drese odohral Juraj Briatka životný zápas. Škoda, že proti nám. Naši brankári mali veľmi náročnú úlohu, pretože väčšina striel súperov bola z tesnej blízkosti. Toto je však len prvý polčas dvojzápasu. V odvetnom súboji sa k nám pripojí Jan Czuwara, ktorý bude pomáhať na krídle Marcelovi Sroczykovi. Slováci majú veľkú šancu postúpiť, no my vieme hrať oveľa lepšie," poznamenal pre zväzovú stránku kormidelník Poľska Marcin Lijewski, ktorého doplnil debutujúci zverenec Maciej Papina: „Nie som spokojný, pretože sme prehrali. Za nami je však len prvá polovica dvojzápasu. Musíme vyvodiť závery a v odvete zlepšiť efektivitu. Slováci boli na tom lepšie. Svojou hrou nás neprekvapili."

2. kolo II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2025 v hádzanej mužov - odveta:
TOPOĽČANY
nedeľa 12. 5. o 17.30 h Slovensko - Poľsko, prvý zápas 29:28, rozhodujú Amar Konjičanin a Dino Konjičanin z Bosny a Hercegoviny

Nominácia Slovenska na odvetu dvojzápasu 2. kola II. fázy kvalifikácie proti Poľsku (12. 5. o 17.30 h v Topoľčanoch):
brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach/Rak.), Igor Čupryna (Tatran Prešov)

pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR), Jakub Tóth (SKKP Handball Brno/ČR), Šimon Macháč (MŠK Považská Bystrica), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)

krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV 06/Nem.), Juraj Briatka (UHC Speed Connect Hollabrunn/Rak.), Erik Fenár, Damián Mitaľ (obaja Tatran Prešov)

spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Marko Jurkovič (Balonmano Torrelavega/Šp.), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Mikuláš Kucsera ml. (HC Robe Zubří/ČR), Ľubomír Ďuriš, Branislav Kvaššay (obaja MŠK Považská Bystrica), Lukáš Urban, Jakub Kravčák (obaja Tatran Prešov) 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: PAWEL BEJNAROWICZ