Slovenské hádzanárky od začiatku apríla vedia, že vrchol roka príde na prelome novembra a decembra, keď ich čaká účinkovanie na majstrovstvách Európy žien, ktoré sa prvýkrát s 24 účastníkmi uskutočnia v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku (28. 11. - 15. 12. 2024). Dovtedy zostáva ešte dostatok času, ale príprava na kontinentálny šampionát sa plánuje s výrazným predstihom. Aj program tímu trénera Jorgeho Dueňasa je už takmer do detailov známy.

Slovenky absolvujú pred odchodom na ME dovedna tri reprezentačné zrazy. Na každom z nich ich čakajú aj zápasové previerky - s účastníkmi ME 2024. Viac prezradil viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi.

„Koncom septembra k nám zavíta národný tím Faerských ostrovov. Obe reprezentácie sa budú pripravovať v Šamoríne a odohrajú aj medzištátny dvojzápas - najskôr v Bratislave a potom v Šamoríne. Októbrový zraz bude na východe Slovenska, odkiaľ to budeme mať bližšie do Rumunska. V Kluži budeme účastníkmi turnaja šiestich tímov. Okrem nás sa tam predstavia Severné Macedónsko, Turecko, Švajčiarsko, Slovensko a A i B-tím Rumunska. Zároveň tam oficiálne začneme propagovať ženské ME 2026, ktorých sme jedným z piatich spoluorganizátorov. Na november máme dohodnutú účasť na medzinárodnom turnaji v Debrecíne. Zatiaľ sú oficiálne známi traja účastníci - Maďarsko, Slovensko a Rumunsko," prezradil Kelecsényi, podľa ktorého slov bolo vzhľadom na štart na ME ľahšie zabezpečiť súperov pre Dueňasovo družstvo.

Na nomináciu je ešte čas, ale v súvislosti so zložením družstva sa vzhľadom na veľmi kvalitné výkony spomínalo meno kapitánky michalovskej Iuventy Patrície Wollingerovej, ktorá v uplynulom období nereprezentovala. Už sa sústredila na pôsobenie v klube a dávala prednosť rodine. Pri súčasnej forme by však mohla byť veľkým prínosom pre tím.  „Jej výkony v drese Iuventy, kde bola líderkou družstva na domácej i európskej scéne, nám robili radosť. Musím povedať, že aj spolu s trénerom sme urobili všetko pre to, aby sme ju dostali späť do reprezentácie. Jej rozhodnutie sa nezmenilo, čo rešpektujeme. Pozeráme sa však aj ďalej ako len do najbližšej budúcnosti a z tohto hľadiska neviem, či by bolo ideálne riešenie, keby prišla len na tohtoročný šampionát a ďalej nepokračovala. Budeme sa snažiť pripraviť mladé hráčky, ktoré ešte nie sú na jej úrovni, ale veríme, že sa postupne vypracujú," poznamenal viceprezident SZH k téme Wollingerovej možnému návratu. 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Henrich Mišovič