Dvaja nerozluční kamaráti krídelník Tomáš Urban a brankár Teodor Paul vybehnú poslednýkrát na palubovku v najcennejšom drese. V nedeľu 10. novembra sa v kvalifikačnom zápase proti Čiernej Hore oficiálne rozlúčia s reprezentačnou kariérou. Rozlúčka prebehne v ich rodných Košiciach.

Obaja hráči nesmierne ocenili, že sa môžu rozlúčiť doma v košickej Steel aréne a veria, že na záver kariéry zažijú nezabudnuteľnú atmosféru. „Mám zimomriavky už len keď si spomeniem, ako sme tu hrali naposledy počas pandémie a halu mohli fanúšikovia obsadiť len na 20%. Ak prídu fanúšikovia, ktorí nám pomôžu, dokážeme na palubovke zázraky,“ odkazuje Tomáš Urban, ktorý má na konte 133 reprezentačných štartov.  Jeho najlepší kamarát z reprezentácie Teodor Paul odchytal v slovenskom drese 113 zápasov. „Chcem sa poďakovať Slovenskému zväzu hádzanej, že prišiel s takouto myšlienkou. Nečakal som, že niečo také ešte zažijem. Bral som to tak, že som sa rozlúčil po EURE 2022, ale určite dám ešte poslednýkrát do toho úplne všetko, aby sme slovenskej hádzanej s Tomášom pomohli. Verím, že to bude mať šťastný koniec,“ povedal legendárny brankár. Slováci sa v prípade víťazstva nad Čiernou Horou výrazne priblížia k účasti na ME 2026.

 

Do Košíc sa rád vracia aj prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša. „Tomáš Urban aj Teo Paul urobili pre slovenskú hádzanú veľmi veľa. Keďže nemohli mať plné tribúny počas domácich majstrovstiev Európy pred dvomi rokmi, verím, že takýto veľký zápas vo veľkej hale bude pre košických rodákov ideálny, aby sme sa im všetci poďakovali,“ povedal na tlačovej konferencii prezident SZH Jaroslav Holeša. Skúsená dvojica má dodať nášmu omladenému mužstvu skúsenosti. Z návratu, hoci len dočasného, má radosť aj viceprezident SZH Ernö Kelecsényi, ktorý potvrdil, že Tomáša sa Teom nebolo treba prehovárať. „Vždy sme sa mohli na nich stopercentne spoľahnúť. Keď sme s reprezentačným trénerom Fernandom Gurichom otvorili túto možnosť, obaja sa potešili a okamžite súhlasili. Radosť bola obojstranná a som úprimne rád, že čoskoro sa to stane realitou,“ povedal s úsmevom na tvári Ernö Kelecsényi.

Zápas podporuje aj Košický samosprávny kraj a zaujímavosťou je, že jeho podpredseda Ladislav Lörinc nielenže pozná našich reprezentantov osobne, ale 12 rokov hádzanú aj hrával a s Tomášom Urbanom navštevovali rovnakú školu. „Život to zariadil tak, že som tu za kraj, ktorý bol ochotný podporiť túto akciu, lebo nám záleží na športovej stránke v kraji. Hádzaná má v Košiciach svoju históriu a ja verím, že aj príbehy Tomáša s Teom budú pre mnohých inšpiráciou. Dokázali sa presadiť v prestížnych ligách a dnes sú z nich legendy. Vrátili sa domov, aby odovzdali skúsenosti. Verím, že im východniari pripravia skvelú atmosféru a bude to dôstojná rozlúčka s reprezentáciou,“ povedal na adresu svojich kamarátov Ladislav Lörinc.

Autor: slovakhanball.sk