Klubová sezóna je už minulosťou, ale bez hádzanej nebudú ani letné mesiace. Počas prázdninového obdobia budú v akcii predovšetkým mládežnícke reprezentačné výbery rôznych vekových kategórií.

Ako prvé sa predstavia predkadetky, ktorých pod vedením Márie Gútay Strakovej čaká od 1. do 5. júla vystúpenie na turnaji European Open za účasti 20 národných tímov. Ten je súčasťou tradičného veľkého medzinárodného podujatia pre mládež s názvom Partille Cup vo švédskom Göteborgu.

"Nemáme výraznejšie očakávania, teda povedal by som, že nechceme vyvíjať tlak. Osobne si však myslím, že v predkadetskej kategórii máme talentovanú generáciu, ktorá to aj ukáže. V základnej skupine budú našimi súpermi Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko a Fínsko. Bude to náročný týždeň s množstvom zápasov," uviedol viceprezident SZH Ernö Kelecsényi.

Potom bude čakať vrcholné podujatie juniorov Slovenska. Zverenci trénera Michala Barana budú od 13. do 21. júla 2024 štartovať na majstrovstvách EHF (nižšia kategória ME) do 20 rokov v kosovskej Prištine. "Pre túto generáciu hráčov to bude posledná akcia. Myslím si, že aj oni majú možnosť ukázať, čo v nich je. Obzvlášť, keď v kádri budú aj členovia mužskej reprezentácie Mitaľ, Fenár, M. Jurkovič či Mitošinka, ale aj ďalší talentovaní chlapci. Už na budúci týždeň ich čaká sústredenie v Trebišove s prípravným dvojzápasom proti Ukrajine," pokračoval Kelecsényi. V kosovskej Prištine sa predstaví 12 tímov, Slováci figurujú v D-skupine skupine spolu s tímami Lotyšska a Veľkej Británie.

V auguste prídu na rad kadeti, ktorý budú mať svoj vrchol dokonca v domácom prostredí. Humenné bude v termíne 12. - 18. augusta dejiskom majstrovstiev EHF hráčov do 18 rokov. "Tento šampionát má väčšiu váhu, keďže z neho sa bude postupovať aj na ME 2026, teda do A-kategórie. Zverenci dvojice Radoslav Antl - Marek Gernát majú postupové ambície," dodal viceprezident SZH. Slovenskí kadeti budú v osemčlennom štartovom poli čeliť v základnej B-skupine družstvám Lotyšska, Holandska a Fínska.

A to nie je ešte všetko, keďže sa hrať bude aj plážová hádzaná. V bulharskej Varne sa reprezentantky Slovenska zúčastnia na majstrovstvách Európy do 16 rokov (4. - 7. 7. 2024), v základnej C-skupine si zmerajú sily s rovesníčkami z Holandska, Nórska, Ukrajiny, Chorvátska a Turecka. Po nich od 11. do 14. júla prídu na rad aj ženy v rámci majstrovstiev EHF (EHF Beach Handball Championship). Slovenky budú účinkovať v B-skupine s Maďarkami, Francúzkami, Švédkami, Taliankami a Češkami.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF