Hádzanárky KGHM MKS Zaglebie Lubin mali opäť dôvod na radosť. Druhýkrát za sebou a po deviaty raz v histórii stali víťazkami Poľského pohára. V semifinále zdolali Kobierzyce 25:19 a odplatili mu nedávnu ligovú prehru. Vo finále pokorili aj svojho najväčšieho rivala MKS Lublin 29:18. Z prvenstva sa tešili Slovenky Simona Szarková a Karin Bujnochová, ktorá v semifinále skórovala raz a vo finále štyrikrát. Lubin zavŕši sezónu 2023/2024 ziskom "double". V semifinálovom súboji sa predstavil aj Koszalin, klub brankárky Alexandry Ivanytsiovej, ktorý nestačil na Lublin (20:28).

Hádzanárky OGC Nice utrpeli štvrtú prehru za sebou, keď nestačili na tretí tím tabuľky Nantes. Adriána Holejová pri prehre 27:36 skórovala trikrát.

V najvyššej maďarskej súťaži Mosonmagyaróvár rozstrieľal domácu Békéscsabu 42:21 aj s trojgólovým prispením Barbory Lancz, ktorá uspela zo všetkých troch striel a raz bola vylúčená. Viktória Oguntoyová mala šesť zákrokov z 31 striel a jej Dunaújváros nestačil doma na MTK Budapešť (34:36).

V I. bundeslige si Thüringer HC poradil s domácim družstvom Bad Wildungen 35:21, podiel troma gólmi na tom mala Lýdia Jakubisová.

V Česku budú o titul bojovať DHK Baník Most a Házená Kynžvart. Kým Most poľahky prešiel v semifinále cez Písek, keď odvetu vyhral 31:20. Katarína Kostelná strelila jeden gól a dvakrát bola vylúčená. Kynžvart pod vedením slovenského kouča Petra Sabadku zdolal pražskú Slaviu 26:23 a o gól vyradil úradujúceho majstra. Annamária Patrnčiaková a Natália Némethová dosiahli za víťazky po góle. V skupine o 5. - 8. miesto Zlín s brankárkou Barborou Hanzalíkovou a dvojgólovou Melani Jagodičovou remizoval s Plzňou 27:27.

V záverečnom kole dlhodobej časti najvyššej rakúskej súťaže si Stockerau s trénerom Pavlom Frankom výhrou nad Feldkirchom 24:20 udržalo 4. miesto, Diana Michálková dala jeden gól. Tulln napriek desiatim gólom Nicol Nejedlíkovej, z toho štyroch z pokutových hodov pri stopercentnej úspešnosti, podľahol v Grazi tesne 25:26.

Vo Švajčiarsku si LC Brühl Handball poradil v prvom semifinále s Kreuzlingenom 28:21, Petra Škoricová bola bez zápisu do štatistík a Katarína Šimová dala tri góly z piatich striel.

V chorvátskej lige Lokomotiva Záhreb vyhrala kontumačne 10:0 nad ŽARK Split.

V Lige majstrov sa vo štvrťfinále skončilo účinkovanie tímu Vipers Kristiansand. Nórsky obhajca pod vedením Tomáša Hlavatého síce vyhral odvetu v Györi 26:24, ale z domáceho duelu mal sedemgólové manko, a tak prišiel šancu pridať štvrté prvenstvo v prestížnej súťaži za sebou.

V španielskej Lige Asobal ťahala Torrelavega za kratší koniec na palubovke Ademaru León (30:40), Marko Jurkovič sa predviedol dvoma gólmi z troch striel a dvoma asistenciami. Jakub Prokop a Tomáš Smetánka dosiahli po štyri góly pri remíze Navy s Benidormom 29:29. Prokop na to potreboval šesť striel, Smetánka o jeden pokus viac, obaja mali na konte aj po jednej asistencii.

Hádzanári francúzskeho Toulouse s brankárom Teodorom Paulom po troch dueloch bez výhry zabrali v ligovej súťaži naplno, keď na palubovke Chartres vyhrali 34:31.

V českom play-out neuspeli Maloměřice na palubovke Nového Veselí (27:32), prehre nezabránili ani tri góly Adriana Gábriša.

V najvyššej nemeckej súťaži Lipsko s asistentom trénera Milošom Puterom uspelo v Göppingene 30:27 a drží sa v hornej polovici tabuľky. Tretiu prehru z ostatných štyroch ligových vystúpení utrpel Stuttgart, ktorý podľahol na palubovke Flensburgu-Handewitt 31:29. Martin Slaninka raz neúspešne vystrelil a odpykal si dvojminútový trest.

V II. bundeslige sa darilo Dominikovi Kalafutovi, ktorý sa jedenásťkrát dostal k zakončeniu a osemkrát sa radoval z gólu, čím pomohol HSG Nordhorn-Lingen k výhre v Essene 29:25. Minden bez zraneného Tomáša Urbana pokoril Coburg 30:23. Dessau zvládlo úlohu na pôde posledného Aue (29:27), Dávid Mišových skóroval raz z troch striel.

V maďarskej lige zaváhal Ferencváros Budapešť v Egeri (26:28), Jakub Mikita strelil tri góly zo štyroch pokutových hodov. Budakalász získal bod na pôde tímu NEKA (24:24), Michal Tóth predviedol v bránke dva zákroky pri ôsmich strelách. HE-DO B.BRAUN Gyöngyös bez zraneného Martina Potiska prehral na pôde Csurgói KK 25:27.

V Rakúsku sa boji o záchranu presadil UHC Speed Connect Hollabrunn proti tímu Bärnbach/Köflach (39:26), na čom sa šiestimi presnými zásahmi podieľal Juraj Briatka (raz vylúčený).

SSV Brixen zakončil v talianskej lige dlhodobú časť výhrou v Terste 36:28, Marek Korbel si pripísal päť asistencií.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: https://zaglebie.lubin.pl/