Vo Chvaloviciach pri Znojme slávnostne vyžrebovali v piatok nový ročník MOL ligy hádzanárok, ktorá nasledovala po krátkej porade klubov. Jej predchádzal začiatkom apríla v Hodoníne podpis trojstrannej zmluvy medzi Slovenským zväzom hádzanej, Českým zväzom hádzanej a Asociáciou ligových klubov hádzanej o pokračovaní spoločnej slovensko-českej súťaže žien na ďalšie tri súťažné ročníky. O dvojiciach, ktoré sa 7. - 8. septembra 2024 stretnú v zápasoch 1. kola, rozhodli zástupcovia klubov.

Priaznivci hádzanej sa už na úvod môžu tešiť na atraktívne súboje. Obhajca prvenstva MŠK Iuventa Michalovce opäť začne na pôde slovenského konkurenta, ale nie ako vlani na Žitnom ostrove, kde utrpela jedinú prehru v dlhodobej časti, ale pri Váhu, kde nastúpi na palubovke dlhoročného rivala HK Slovan Duslo Šaľa. Úradujúceho slovenského šampióna HC DAC Dunajská Streda čaká znova náročný súper, keď privíta ambiciózneho českého vicemajstra z Kynžvartu. Majster ČR DHK Baník Most bude hrať tiež pred svojimi fanúšikmi, keď bude hostiť DHK Zora Olomouc. Ďalšie dvojice 1. kola tvoria DHC Slavia Praha - Handball Club Zlín, HK Hodonín - DHC Plzeň a DHC Sokol Poruba - TJ Sokol Písek.

V spoločnej slovensko-českej súťaži v hádzanej žien sa aj v sezóne 2024/2025 predstaví 12 tímov. Tentoraz nenastala zmena v počte a zložení účastníkov MOL ligy ani na jednej strane - Česko v 23. ročníku bude zastupovať deväť klubov a zo Slovenska sa predstaví takisto ako v minulom ročníku trojica klubov.

Mení sa však hrací systém. "Základná dlhodobá časť bude pozostávať z 22 kôl, po ktorých už nevzíde víťaz MOL ligy ako doteraz. Poradie v dlhodobej časti bude rozhodujúce pre nasadenie družstiev do národného play-off, resp. nadstavby. Na Slovensku sa bude hrať takisto ako v predchádzajúcom ročníku, keďže máme opäť tri tímy v súťaži, nadstavbová časť. V nej sa bude bojovať o titul a medailové pozície systémom každý s každým doma - vonku, čiže to bude 6 kôl a každý odohrá štyri stretnutia, po ktorých bude známy nový majster SR. Kluby začnú od nuly z rovnakej východiskovej pozície, teda bez prenesených bodov či bonifikácie. V ČR prišlo k úprave. Do národného play-off sa zapojí namiesto štyroch už šesť tímov s tým, že prvé dva majú v 1. kole voľno. Ďalšie štyri (3 - 6, 4 - 5) budú bojovať budú bojovať o postup semifinále v dvojzápase doma - vonku, najskôr u nižšie postaveného v tabuľke. Neúspešná dvojica bude týmto pohárovým systémom na odvetu hrať ešte o 5. priečku. Pre kvarteto - dve nasadené a dve postupujúce družstvá - bude nasledovať semifinále, finále a o 3. miesto, kde sa už vyraďovacia časť bude hrať na dve víťazstvá. Tímy, ktoré nepostúpia do play-off, čaká play-out, kde sa bude rozhodovať o umiestnení na 7. – 9. pozícii. Hrá sa dvojkolovo a účastníci si prenášajú zo základnej časti len svoj bodový zisk. Posledný český tím potom ešte čaká baráž s víťazmi národných líg oboch krajín o účasť v nasledujúcom ročníku," priblížil riaditeľ MOL ligy Peter Brunovský. 

Vzhľadom na nový hrací systém sa zavádza novinka v podobe vyvrcholenia pre kvarteto najlepších. "Po skončení bojov o národné tituly sa bude v závere mája ešte rozhodovať o celkovom víťazovi na turnaji Final 4, na ktorom sa predstavia dve najlepšie družstvá z oboch krajín. V semifinále sa stretnú úradujúci majstri s vicemajstrami druhých krajín (1. v SR - 2. v ČR, 1. v ČR - 2. v SR)," doplnil Brunovský.

Dvojice 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien – MOL ligy 2024/2025 (7. – 8. 9. 2024):
DHK Baník Most - DHK Zora Olomouc
HK Hodonín - DHC Plzeň
HC DAC Dunajská Streda - Házená Kynžvart
DHC Slavia Praha - Handball Club Zlín
HK Slovan Duslo Šaľa - MŠK Iuventa Michalovce
DHC Sokol Poruba - TJ Sokol Písek

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH