Už dlhší čas bolo známe, že slovenský hádzanársky reprezentant Jakub Prokop po troch sezónach zmení dres v rámci španielskej Ligy Asobal. Od štvrtka je oficiálne potvrdené, že 25-ročná ľavá spojka z tímu Viveros Herol BM. Nava prestupuje do Bathco BM. Torrelavega. V klube sa stretne so svojím mladším krajanom Markom Jurkovičom.

Prokop je po Ángelovi Fernándezovi a Nicolaiovi Colungovi treťou predsezónnou posilou Torrelavegy, s ktorou sa dohodol na dvojročnom kontrakte. "Vždy, keď som hral v Torrelavege, tak tam vládla skvelá atmosféra. Hoci to boli naši súperi, vždy sa mi to tam páčilo a priťahovalo ma to," uviedol Prokop pre klubový web a priznal, že do tímu "oranžových" ho pritiahla aj osoba kouča Jacoba Cuétaru. "Je to tréner, pod ktorého vedením som chcel hrať. Páči sa mi aj vízia a ambície klubu."

Opora slovenskej reprezentácie okúsi v novom drese aj európsku pohárovú súťaž, keďže Torrelavega, ktorá v lige obsadila 11. priečku (Nava bola šiesta, pozn.), sa prebojovala do finále Kráľovského pohára. Tam nestačila na majstrovskú Barcelonu. "Hrať v Európe je môj veľký sen, hoci keď som podpísal zmluvu, nevedel som, že to bude už v najbližšej sezóne," poznamenal Prokop.

Cuétara je spokojný so slovenskou akvizíciou, ktorú na klubovom webe charakterizoval ako krajnú spojku s početnou gólovou produktivitou. Zároveň zdôraznil, že Prokop sa zlepšil z taktickej stránky a napreduje aj v defenzívnej činnosti, vďaka čomu zapadá do koncepcie, keďže hľadajú všestranných hráčov schopných podávať kvalitné výkony vo všetkých aspektoch hry.

Jakub Prokop počas dvoch sezón v Lige Asobal strelil v 52 zápasov 236 gólov, čo predstavuje priemer vyše štyri presné zásahy na jeden duel. Jeden ročník strávil s Navou v druhej najvyššej súťaži, kde bol so 116 gólmi v 24 stretnutiach jedným z hlavných strojcov návratu tímu medzi elitu.

S hádzanou začínal v Stupave a na Slovensku si na extraligovej úrovni zahral v ŠKP Bratislava a HKM Šaľa, potom strávil rok v maďarskom klube Budakalász Kézilabda ZRT. V roku 2021 nasledoval odchod do Španielska a trojročný angažmán v Nave.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: https://balonmanotorrelavega.com/