Hádzanári Slovenska budú na majstrovstvách EHF hráčov do 20 rokov (nižšia kategória ME) v kosovskej Prištine hrať v semifinále.

Zverenci trénera Michala Barana si v stredajšom štvrťfinále poradili s Estóncami tesne 28:27 (15:12), pričom v priebehu prvého polčasu viedli o päť gólov a v závere museli otáčať výsledok. Našťastie, aj vďaka brankárovi Andrejovi Furmanovi sa im to podarilo, a tak stále majú šancu splniť cieľ - umiestniť sa na medailovej pozícii. Juniori SR budú v piatok 19. júla čeliť víťazovi štvrťfinálového súboja Luxembursko - Kosovo. Všetky zápasy sú vysielané na EHFTV.

Výsledok - majstrovstvá EHF hráčov do 20 rokov (13. - 21. 7. 2024) - štvrťfinále - streda:
PRIŠTINA
Slovensko - Estónsko 28:27 (15:12)
Zostava a góly SR: Mitošinka, Furman – Fenár 7, Rojko, M. Pacek 3, Stavač 1, Mitaľ 4, Dudlák 2, S. Kukučka, Terpák 1, Buranovský 1, Ďurana 1, Jánoš, Gdovec 1, Féder, M. Jurkovič 7. 
Najviac gólov za Estónsko: Vare 7.
Pok. hody: 4/3 - 1/0, vylúčení: 4 - 6, rozhodovali: Pavičevičová a Martinovičová (obe Č. Hora), 100 divákov.
Priebeh: 2:0, 3:1, 4:5, 7:8, 10:8, 15:10, 15:13, 17:16, 20:17, 21:21, 22:23, 26:27.

Slovákom vyšiel úvod. V 4. min viedli 3:1, ale Estónci rýchlo otočili na 5:4. Trojgólová šnúra Baranových zverencov v strede I. dejstva priniesla vedenie 10:8, ktorá potom narástlo na 15:10. Súper však na prelome polčasov skorigoval na 13:15, následne sa dotiahol na rozdiel jediného gólu (15:16). Po nepremenenej sedmičke Fenára vyrovnal Rättel na 21:21. V záverečnej štvrťhodine sa Estónci dostali dokonca do vedenia, ale vždy to bolo len o jediný gól. V závere za stavu 27:26 mali šancu odskočiť na dva presné zásahy, ale Slovákom vtedy pomohol brankár Furman svojimi skvelými zákrokmi. Družstvo podržal počas oslabenia a v úplnom závere odvrátil vyrovnanie. Právom si odniesol cenu pre najlepšieho hráča tímu SR. 

Hlas:
Michal Baran (tréner juniorov Slovenska): „Snažili sme sa dostať najmä z mentálnej krízy po prehre v predchádzajúcom dueli. Myslím si, že v prvom polčase sme odohrali dobrú partiu, ale celkovo sme mali veľa zahodených čistých šancí, čo nás zrážalo. Už v prvom polčase sme skúsili zmenu v bránke a Furman sa v nej dobre chytil. Pomohol nám upokojiť sa. Dobre sme zhusťovali obranu. Vedeli sme, že útok Estóncov je postavený na jednom hráčovi - ľavej spojke, na ktorého už doľahla únava. Ťažšie sme sa presadzovali v útoku, takže súper sa krok po kroku približoval. Záver úvodného dejstva sme nezvládli takticky, uponáhľali sme to. V druhom polčase začal súper využívať hru so siedmimi hráčmi, čo nám robilo starosti. Naši dvaja ´zadáci´ však odviedli veľmi dobrú prácu spolu s perfektným výkonom brankára, ktorý mal v závere dva vynikajúce zákroky, keď chytil aj čistú šancu súpera. Boli to infarktové stavy. Verím, že toto tímové víťazstvo nás opäť posunie ďalej. Prvý cieľ sme splnili, sme v semifinále. Ideme však ďalej za naším medailovým snom.“

 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF