Naše hádzanárske reprezentantky zdolali účastníka blížiaceho sa kontinentálneho šampionátu. Slovenky nadviazali na veľmi dobrý výkon z prvého zápasu proti Brazílii, ktorý prehrali len o 4 góly. V druhom stretnutí na medzinárodnom turnaji v rumunskom Kluži vyhrali nad hádzanárkami Severného Macedónska 29:27. Karpatský pohár je pre naše dievčatá súčasťou prípravy na majstrovstvá Európy, ktoré sa začínajú o mesiac. Najlepšou hráčkou nášho družstva bola dnes 10-gólová ľaváčka Barbora Lancz.

Šancu v bráne dostala od začiatku Simona Tomovčíková. Prvých 20 minút sa Slovenky doťahovali so súperkami gól na gól, až v závere po našich technických chybách Severomacedónčanky odskočili na rozdiel troch, resp. dvoch gólov. Skóre po prvom polčase bolo 15:17 v náš neprospech.

Slovenky mali výborný vstup do druhého polčasu a zlepšili obranu. V 33.minúte znížila kapitánka Bíziková na 17:18 a následne predviedla výborné 2 zákroky aj Bella Oláhová. Vyrovnaný priebeh pokračoval naďalej napriek tomu, že hlavný tréner našej reprezentácie Jorge Dueňas dal šancu všetkým dievčatám a skúšal viaceré varianty nielen v útoku, ale tiež v obrane. V 50.minúte za stavu 25:24 pre nás zbytočne faulovala Šutranová a lavička súperiek zajasala, keď sa im počas presilovej hry poradilo vyrovnať. Dvojgólové vedenie nám prinavrátili Erika Rajnohová s Martinou Popovcovou. Záver zápasu sme zvládli lepšie. V bráne nás navyše podržala so 7 zákrokmi výborná Bella Oláhová.  

„Myslím, že toto je výsledok práce za ostatné tri roky. Vypuklo to v najlepšom čase. Som veľmi rada, že prípravné zápasy na EURO nám takto vyšli. Určite bolo dôležité, že aj včera sme zahrali dobre proti Brazílii a dnes išla tá krivka hore. To je pre nás podstatné, že nepadáme, ale dokážeme si udržať náš level a ísť ešte vyššie,“ rozhovorila sa po zápase naša najlepšia hráčka Barbora Lancz. „Hádzaná sa hrá 60 minút a treba bojovať do poslednej sekundy. Nevadilo nám, že polčas sme prehrali o 2 góly, pretože druhý sme vyhrali o 4. Zaujímal nás výsledok a nie priebežný stav po 30 minútach,“ dodala spokojná Barbora, ktorá má v Kluži počas turnaja podporu. Na tribúne fandia so slovenskou vlajkou celej reprezentácii jej rodičia.

„Dôležité je, že sme nadviazala na včerajší výkon. Prvý polčas sme hrali veľmi dobre v útoku, ale obrana nebola až taká agresívna a robili sme veľa chýb v prechode do protiútoku. Cez polčas sme si povedali, že keď budeme dávať góly na postavenú obranu, môžeme spomaliť. Keďže súperky hrali vysunutú obranu, dokázali sme sa viac presadiť, bolo to o individuálnych kvalitách,“ zhodnotil prvé víťazstvo Sloveniek na turnaji asistent trénera Peter Pčola, ktorý od posledného zápasu proti Turecku očakáva úplný zápas. „Turkyne hrajú pasívnu obranu. Musíme sa sústrediť na to, aby sme urobili menej technických chýb ako dnes,“ uzavrel Peter Pčola.

Na Karpatskom pohári odohrajú naše hádzanárky už len jeden zápas. Zajtra (v nedeľu 27.10.2024) ich čaká Turecko. Duel má rovnaký začiatok ako predchádzajúce dva, tzn. od 13:30 a sledovať sa dá cez streamovaciu platformu voyo.ro.

Výsledok druhého zápasu našej reprezentácie na Karpatskom pohári:

Slovensko – Severné Macedónsko 29:27 (15:17)  

Zostava a góly: Oláhová, Jakubíková,  Tomovčíková – Dvorščáková  Popovcová 2, Pastorková, Ščípová, Ratvajská 3, Lancz 10, Györiová 1, Bačenková 1, Bujnochová 3, Šutranová 2, Demeter, Rajnohová 3, Dmytrenko 1, Bíziková 3.

Autor: slovakhandball.sk