Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska víkendovým dvojzápasom zakončila prípravné obdobie na prelome rokov. Počas decembra a januára odohrala päť medzištátnych priateľských zápasov (bilancia 2 - 0 - 3), ktoré jej mali pomôcť zlepšiť hernú fazónu pred jarným pokračovaním kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024.

Slováci si v sobotu a nedeľu zmerali v Kutnej Hore sily s Čechmi, v oboch dueloch sa zrodil šesťgólový rozdiel v prospech súpera (33:27, 29:23). "V druhom zápase sa nám v porovnaní s prvým podarilo zlepšiť niekoľko vecí. Fungoval nám aj druhý defenzívny systém. Kým v sobotu sme inkasovali až 14 gólov z rýchlych protiútokov, v odvete sme sa stihli vracať do obrany a boli z toho už len dva či tri inkasované góly z kontier," vrátil sa k federálnemu derby hlavný kouč SR Fernando Gurich, ktorý k uplynulému obdobiu poznamenal: "Tento tréningový kemp bol zameraný predovšetkým na získanie medzinárodných skúseností. Hráči mali v decembri a januári odohrať päť zápasov, čo je veľmi pozitívne. Navyše, začlenili sme do mužstva nových hráčov. Ešte však potrebujú viac času, aby sa úplne zžili s naším herným systémom."

Jedným z tých, čo absolvovali decembrovú i januárovú reprezentačnú akciu, bol ľavý krídelník Lukáš Péchy, ktorý sa predstavil nielen na Karpatskom pohári v Oradei proti Rumunsku (31:30) a Egyptu (29:33), ale aj doma proti Čile (40:29) a následne v Česku.

"Odohrali sme dosť zápasov s kvalitnými súpermi, v ktorých sme podali dobré výkony, dali do toho bojovnosť a srdce. Tak sa má hrať za Slovensko. Samozrejme, v každom z duelov bolo aj dosť chýb, ale stále sa učíme veľa nových vecí. Snažíme sa o ofenzívnu obranu a rýchlejšiu hádzanú. Dôležité je, že sa nedostatky usilujeme odstraňovať od zápasu k zápasu. Stretnutia v Česku proti súperovi, ktoré je trochu niekde inde ako my, nám ukázali, na čom ešte musíme popracovať. Myslím si, že to ide dobrým smerom a má to potenciál do budúcnosti," uviedol Péchy.

Pozitívne dojmy z prípravy mal aj na spojkových postoch hrajúci Martin Potisk, ktorého v jej závere limitovali problémy s členkom. "Naplnili sa naše očakávania. Cieľ bol, aby sa noví chalani dostali do hernému systému, aby sme sa naučili ofenzívnu obranu 0-6, prípadne 1-5. Zápasy nám ukázali, že keď si budeme veriť a bojovať, tak vieme odohrať dobré duely aj s ťažkými súpermi ako Egypt či Česko. Myslím si, že sme urobili krok pred a na naše vystúpenia sa dalo pozerať, hrali sme fajn hádzanú. Sme na dobrej ceste, ale nemôžeme si namýšľať, že je všetko dobré. K tomu vedie dlhá cesta a musíme ísť krok za krokom," tvrdí Potisk.

Najbližšie už bude slovenských reprezentantov čakať ostrá skúška v podobe dvoch kvalifikačných vystúpení proti Fínsku (9. 3. vo Vantaa a 12. 3. v Hlohovci). "Ťažko povedať, či tieto výkony budú stačiť v marci na Fínov. Na každého totiž platí niečo iné. Možno by bol náš výkon z víťaznej konfrontácie s Rumunmi málo a naopak, ten z prehry proti Čechom by stačil. Každý duel je iný. Verím však, že sa predvedieme v takom svetle, že nám to prinesie dve víťazstvá. Budeme sa snažiť získať štyri body. To je pre nás dôležité a na tom budeme stavať ďalej," dodal Péchy.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: handball.cz - Hana Vrbková (Česká házená)