HC DAC Dunajská Streda, úradujúci slovenský šampión v hádzanej žien, začne prípravu na nadchádzajúcu sezónu na budúci týždeň. V jeho kádri nastala po sezóne, ktorá vyvrcholila úspešnej obhajobe titulu, výrazná obmena. Viktor Debre už nemôže počítať so sedmičkou Barbara Gajdócziová, Kármen Kiara Bakosová, Lígia Costa Maia da Silvová, Orsolya Demeterová, Kata Juhosová, Réka Bíziková, Bernadett Hornyáková. Uvoľnené miesta v zostave dunajskostredského tímu zaplnilo osem prichádzajúcich akvizícií.

Z nich je sedem zo zahraničia. Jedinou Slovenkou je talentovaná brankárka Simonova Tomovčíková z MŠK Iuventa Michalovce. Nie je však jediná posila z družstva rivala zo Zemplína. V kariére na Žitnom ostrove bude pokračovať aj čiernohorská pivotka Anastasija Krivokapičová, Kmeňová hráčka ŽRK Budučnost Podgorica ukončila hosťovanie v Iuvente a bude pokračovať v Dunajskej Strede.

Dve nové hádzanárky prichádzajú na post pravej spojky. Prvou je dvadsaťpäťročná španielska pravá spojka Lorena Zarcová Úbedová z BM La Calzada (známy aj pod názvom Motive.co Gijón), s ktorým v sezóne 2022/2023 účinkovala v Európskom pohári a so spoluhráčkami to dotiahli do štvrťfinále. Ďalšou je 193 cm vysoká Poľka Paulina Stapurewiczová z EKS Start Elblag. Dvadsaťštyriročná hráčka viackrát figurovala v širšom kádri reprezentácie Poľska.

Po ukončení kariéry kapitánky Katy Juhosovej bude na pravom krídle hrávať talentovaná 20-ročná Linea Čočajová zo Srbska, ktorá bola v rodnej krajine strelecky produktívna v tíma ŽRK Naisa Niš. Na ľavom krídle doplní káder po odchode skúsenej Réky Bízikovej odchovankyňa a juniorská reprezentantka Dóra Csernyánszky.

K obsadeniu brankárskeho postu okrem Tomovčíkovej patrí aj angažovanie Poliny Kucharčikovej. Dvadsaťšesťročná Bieloruska (181 cm) pôsobila v ostatných rokoch v Poľsku. Najskôr v JKS Jaroslaw, s ktorým neúspešne čelila Iuvente vo štvrťfinále Európskeho pohára 2022/2023, a potom za tím AWS Energa Szczypiorno Kalisz

Do kategórie mladých talentovaných hráčok patrí Maďarka Korinna Alexandra Molnárová. Ide o osemnásťročnú ľavú spojku z akadémie Vácu. V kádri je aj ďalšia odchovaknyňa a kadetská reprezentantka Laura Kitti Beke.

V tíme žlto-modrých budú mať aj novú tvorkyňu hry. Je ňou 30-ročná Emma Boadová Coronadová (171 cm), ktorá má na konte aj štarty v reprezentácii a prichádza ako národná šampiónka a víťazka Španielskeho pohára s tímom Bera Bera. Vďaka skúsenostiam a hráčskemu umeniu by rodáčka z Barcelony mala byť najväčšou posilou HC DAC, ktorý jej angažovaním skompletizoval svoju súpisku na sezónu 2024/2025.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/František Iván