Úradujúci majster Tatran Prešov v pondelok ako prvý zo slovenských extraligistov začal prípravu na nadchádzajúcu sezónu už pod vedením nového trénera Ratka Djurkoviča, ktorý nahradil vo funkcii Pavla Jana. Na úvodnom tréningu bolo 17 hráčov z 19-členného kádra.

Nechýbali traja noví hráč - ruská spojka Igor Karlov, chorvátsky pivot Domagoj Potnar a slovenský brankár Matúš Mitošinka. Z dorastu bol k dispozícii Dávid Turek, ale čaká ho operácia. Po zranenia rehabilitujú Daniel Polanský a Maroš Varga. Podľa informácií na klubovom webe absentovala dvojica legionárov - Kubánec Pavel Caballero Hernández a Brazílčan Lucas Barros "Araxá", ktorí sa k spoluhráčom pridajú v utorok.

Bez zmluvy je zatiaľ kapitán Tomáš Rečičár, ktorému vypršala 30. júna platnosť pôvodného kontraktu. „Nedohodli sme sa zatiaľ na finančných podmienkach, ktoré Tomáš predložil a trval na nich. Dohodu nevylučujem. Ak má záujem hrať hádzanú a pôsobiť v Tatrane, je tu priestor na rokovanie o finančných požiadavkách. Momentálne vzhľadom na jeho zdravotný stav a to, čo Tatran bude hrať, boli jeho finančné požiadavky prehnané, preto sme sa nedohodli,“ vysvetlil situáciu generálny manažér klubu Marián Magdoško, ktorý sa s nádejou vyjadril aj k zloženiu kádra: „Som nie na sto, ale na tisíc percent presvedčený, že sme káder doplnili dobre. Myslím si, že aj keď typologicky sú to iní hráči ako odchádzajúci, ale Igor Karlov je veľmi dobrá stredná spojka a plnohodnotne nahradí Marka Davidoviča. Takisto Domagoj Potnar je skvelý pivot. Samozrejme, typovo iný ako Kasatkin. Matúš Mitošinka je zase podľa môjho názoru najväčší brankársky talent od čias Riša Štochla, preto sme prejavili záujem o jeho účinkovanie v Tatrane a myslím si, že s Igorom Čuprynom vytvoria skvelú dvojicu. Verím, že káder bude ešte silnejší ako v minulej."

Tatran sa bude pripravovať prevažne v domácich podmienkach a v pláne majú Prešovčania spolu 10 prípravných duelov s tímami z Maďarska a Česka. Prvý odohrajú 26. júla doma s Egerom. Zúčastnia sa aj na dvoch turnajoch v Česku.

„Prvý týždeň využijeme na lekárske prehliadky, testy, ale aj individuálne rozhovory s hráčmi. Od 15. júla sa už kompletne vrhneme na fyzickú prípravu v dopoludňajších hodinách, popoludní sa budeme venovať aj taktickým veciam. Prípravné zápasy nám spravia obraz o našich možnostiach. Verím, že budeme mať dostatok času, aby sme zapracovali na hre, ktorú chceme predvádzať," vyjadril sa pre tatranprešov.sk kouč Šarišanov Ratko Djurkovič.

Káder Tatrana Prešov v príprave na sezónu 2024/2025:
Brankári: Igor Čupryna, Matúš Mitošinka.
Pivoti: Lucas Barros "Araxá" (Braz.), Domagoj Potnar (Chorv.), Peter Kimák-Fejko, Maroš Varga.
Krídla: Erik Fenár, Josef Hozman (ČR), Damián Mitaľ, Marco Antl, Tomáš Fech, Pavel Caballero Hernández (Kuba).
Spojky: Lukáš Urban, Daniel Polanský, Jakub Kravčák, Daniil Radčenko, Igor Karlov (Rus.), Dávid Turek, Adama Sako (Fr.).

Realizačný tím: Ratko Djurkovič (tréner), Maroš Kolpak (tréner brankárov), Ján Pivovarník (fyzioterapeut).

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský / tatranpresov.sk