Slováci v úvode novembra bez duelov Euro Cupu

Už len necelý týždeň zostával do úvodného vystúpenia slovenskej mužskej hádzanárskej reprezentácie v Euro Cupe, v ktorom ju na úvod čakali dvaja veľmi kvalitni a atraktívni súperi – finalisti ostatných majstrovstiev Európy. Hoci bolo všetko pripravené a zraz národného tímu naplánovaný, napokon sa tak nestane. Situácia sa zmenila tak, že nie je možné odohrať stretnutia.

„Na základe sprísnených opatrení na území SR a vo väčšine európskych krajín sa stala organizácia zápasu Euro Cupu hádzanárov Slovensko – Chorvátsko, ktorý bol naplánovaný na 4. novembra 2020 v bratislavskej aréne Ondreja Nepelu, nereálna. Vedenie SZH vyvinulo v posledných týždňoch maximálne úsilie, aby národný tím mužov odohral domáci zápas proti Chorvátsku a 7. novembra vycestoval na stretnutie do Španielska, no momentálna situácia spôsobená vírusom COVID-19 nedovolila reprezentačnému tímu absolvovať týždenné sústredenie a odohrať prvé dva duely Euro Cupu,“ uvádza sa vo štvrtkovom oficiálnom stanovisku Slovenského zväzu hádzanej k zápasom Euro Cupu: „Vedenie SZH by sa chcelo poďakovať Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a takisto Ministerstvu obrany SR za ústretovosť a snahu pomôcť pri zabezpečení organizácie tohto podujatia.“

Náhradné termíny odložených súbojov nie sú známe, SZH však bude o nich včas informovať.

Epidemiologická situácia nielen na Slovensku, ale v celej Európe, sa komplikuje. Nad duelmi proti Chorvátsku (4. novembra v Bratislave) a Španielsku (7. 11. v Llírii) sa dlhšie vznášala neistota. Situácia sa vyvíjala a menila nielen v kádri SR, ale aj ohľadom miesta zrazu či v súvislosti stretnutiami. V hre bola aj výmena domáceho prostredia s Chorvátskom, dejisko sústredenia bolo napokon pripravené tesne za hranicami v maďarskom Lipóte, reprezentácia mala do Španielska cestovať armádnym špeciálom. Napokon ani to nestačilo, aby mohol národný tím odohrať prvé súťažné duely od januára tohto roka.

V novembrovom asociačnom termíne sa mala začať aj kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy 2022, ktoré sa uskutočnia na Slovensku a Maďarsku. Už teraz je jasné, že sa neodohrajú všetky stretnutia podľa pôvodného plánu. Európska hádzanárska federácia (EHF) na svojom webe informovala, že pre pozitívne prípady vo viacerých tímoch účastníkov, družstvá v karanténe či protipandemické opatrenia v jednotlivých krajinách musela odložiť na neskôr už niekoľko súbojov: v 1. skupine Francúzsko – Belgicko, Belgicko – Srbsko, v 3. skupine Česko – Faerské ostrovy, Faerské ostrovy – Česko, v 4. skupine Island – Izrael, v 6. skupine Bielorusko – Taliansko a Nórsko – Lotyšsko.

Autor: slovakhandball.sk