Po takmer 8-hodinovom presune autobusom z maďarského Sárospataku dorazila naša ženská reprezentácia do rumunského mesta Kluž, ktoré je od piatku dejiskom Karpatského pohára. Okrem Sloveniek a domácich sa na tomto medzinárodnom turnaji predstavia aj Brazílčanky, Macedónčanky, Švajčiarky a hádzanárky z Turecka.

Rumunsko je druhým domovom pre našu ľavú spojku Tatianu Šutranovú, ktorá žije v tejto krajine druhý rok. Po prvej sezóne v CSM Deva (kam prestúpila z českého Mostu) vyjadrila veľkú spokojnosť a neodradila ju ani negatívna skúsenosť, keď klub postihli finančné problémy. Novú dvojročnú zmluvu podpísala s Măgura Cisnădie a naďalej žiari spokojnosťou. „V Rumunsku je obrovská fanúšikovská základňa pre všetky športy. Ľudia si to užívajú, veľmi radi chodia na zápasy a ku všetkému sa vyjadrujú. Takmer každý klub má vlastný fanklub a občas je to poriadne crazy. Verím, že aj teraz na turnaji bude skvelá atmosféra, akurát škoda, že nehráme s domácimi Rumunkami,“ rozhovorila sa Táňa, ktorá ešte pred príchodom na tréning vystúpila z autobusu prvá, aby komunikovala s miestnymi a zisťovala napríklad možnosti parkovania tímového autobusu. „S rumunčinou som sa chvíľu pasovala, ale dnes čo sa týka hádzanej rozumiem aj rozprávam tak na 80 až 90% a čo sa týka bežného života, postupne som sa naučila všetko, čo potrebujem,“ zhodnotila naša reprezentantka. V najbližších dňom vám prinesieme rozsiahly rozhovor s Táňou Šutranovou o tom, prečo jej Rumunsko tak učarovalo a čo ju na tejto krajine doslova šokovalo.  

Skúsenosť s rumunskou hádzanou má aj naša bývalá reprezentačná brankárka a aktuálne vedúca družstva Adriana Medveďová. „Rumunsko boli pre mňa prvé dva roky v zahraničí, takže to bolo samozrejme náročné. Zaujímavé je, že obaja moji rumunskí tréneri sú teraz s nami na turnaji. Jeden je hlavným trénerom tureckej a druhý rumunskej reprezentácie. Na Rumunsko mám len dobré spomienky a s Brailou sme vyhrali aj bronz v pohári,“ zaspomínala si vedúca našej repre Aďa Medveďová.  

No a do tretice, čerstvú spomienku na Rumunsko má aj trojlístok z Dunajskej Stredy Erika Rajnohová, Kristína Pastorková a Simona Tomovčíková. Začiatkom októbra slovenský majster odohral veľmi dobrý zápas 2.kola kvalifikácie Európskej ligy. S veľkým favoritom SCM Ramnicu Valcea prehrali len o 2 góly. „V prvom rade cesta bola vtedy menej komplikovaná, keďže sme leteli. S reprezentáciou sme teraz v perfektnom hoteli, to platilo aj keď sme tu hrali s Dunajskou, služby sú na vysokej úrovni. Atmosféra na hádzanej bola fajn, myslím si, že to bude tak aj teraz a že fanúšikovia prídu najmä na zápasy Rumuniek,“ povedala pre SZH naša stredná spojka Erika Rajnohová.

Program Sloveniek na Karpatskom pohári:

piatok 25.10.2024 Slovensko – Brazília

sobota 26.10.2024 Slovensko – Macedónsko

nedeľa 27.10.2024 Slovensko – Turecko

Zápasy slovenskej reprezentácie majú počas celého turnaja rovnaký začiatok o 13:30. Podľa predbežných informácií od organizátorov by mali byť dostupné na platforme voyo.ro

Autor: slovakhandball.sk