Deň pred oficiálnym otvorením Hier XXXIII. olympiády sa v Paríži začal hádzanársky turnaj žien, muži sa dostanú k slovu od soboty. Hádzaná je v programe OH už pätnástykrát v podaní mužov a trinástykrát u žien.

V oboch kategóriách bude štartovať po 12 tímov, ktoré sa v základnej fáze stretnutí každý s každým. Štyri najlepšie z obidvoch skupín postúpia do vyraďovacej časti, ktorá sa začne od štvrťfinále. Pre družstvá na 5. a 6. pozíciách sa účinkovanie skončí. Dejiskami zápasov sú najskôr South Paris Arena 6 a potom futbalový stánok v Lille (Štadión Pierra Mauroya), kde budú aj finálové stretnutia - muži (11. 8.) a ženy (10. 8.).

V úlohe obhajcov sa predstavia domáce reprezentácie. Francúzi nechýbali vo finále na štyroch predchádzajúcich OH, z toho trikrát si vybojovali zlato. V Riu 2016 i v Tokiu 2020 boli ich vyzývateľmi v boji o zlato Dáni, s ktorými boli aktérmi finále aj na dvoch posledných vrcholných podujatia - MS 2023 a ME 2024. V Paríži sa stretnú už v základnej skupine a hneď na jej úvod.

Turnaj žien má tiež dvoch hlavných favoritov. Okrem francúzskych obhajkýň sú to aj nórske hádzanárky, ktorých motiváciu zvyšuje skutočnosť, že naposledy triumfovali v roku 2012 a na nasledujúcich dvoch hrách zostali pred bránami finále. V ich strede bude aj Stine Oftedalová, ktorá by sa so svojou hráčskou kariérou najradšej rozlúčila olympijským zlatom.

Prvýkrát v histórii OH nebude otvárací ceremoniál na štadióne, ale v srdci mesta popri rieke Seina. Kvarteto z hádzanárskych kádrov účastníkov OH budú vlajkonosičmi svojich výprav. Tejto pocty sa ušlo aj Niklasovi Landinovi Jacobsenovi, najlepšiemu hádzanárovi sveta za roku 2019 a 2021. „Bol som skutočne dojatý, keď ma oslovili, či chcem byť vlajkonosičom. Je to pre mňa veľká vec a neviem si predstaviť väčšiu poctu alebo uznanie za to, čo som ako športovec dosiahol. To, že ako prvý hádzanár môžem viesť dánsky olympijský tím, je veľmi výnimočné a som na to neskutočne hrdý. Nemyslím si, že sa to dá porovnať so žiadnym iným zážitkom vo svete športu a ťažko si viem predstaviť, že by sa to dalo prekonať," uviedol kapitán dánskych hádzanárov.

Holandsko do tejto úlohy angažovalo hádzanárku Lois Abbinghovú, maďarskú vlajku ponesie brankárka Blanka Bödeová-Bíróová a Angola nominovala pravú spojku Azenaide Carlosovú.

Zloženie základných skupín hádzanárskeho turnaja na OH 2024 v Paríži:
MUŽI
A-skupina: Španielsko, Chorvátsko, Nemecko, Slovinsko, Švédsko, Japonsko
B-skupina: Dánsko, Nórsko, Maďarsko, Francúzsko, Egypt, Argentína

ŽENY
A-skupina: Nórsko, Nemecko, Slovinsko, Švédsko, Dánsko, Kórejská republika
B-skupina: Maďarsko, Holandsko, Španielsko, Francúzsko, Brazília, Angola

Program - 1. kola:
Ženy (štvrtok 25. 7.):
A-skupina: Slovinsko - Dánsko 19:27 (11:14), 16.00 h Nemecko - Kórejská republika, 21.00 h Nórsko - Švédsko
B-skupina: Holandsko - Angola 34:31 (19:18), 14.00 h Španielsko - Brazília, 19.00 h Maďarsko - Francúzsko

Muži (sobota 27. 7.):
A-skupina: 9.00 h Španielsko - Slovinsko, 14.00 h Chorvátsko - Japonsko, 19.00 h Nemecko - Švédsko
B-skupina: 11.00 h Maďarsko - Egypt, 16.00 h Nórsko - Argentína, 21.00 h Dánsko - Francúzsko

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: IHF/Danish Handball Association; Dutch Olympic Committee