Najbližší utorok sa vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) vo Viedni chystá veľké žrebovania kontinentálnych pohárových súťaží v sezóne 2024/2025. V nej bude mať Slovensko päťnásobné zastúpenie na medzinárodnej scéne. Dva kluby sa predstavia v Európskej lige, čo je po Lige majstrov druhá najprestížnejšia súťaž, a tri budú účinkovať v Európskom pohári. Svojich súperov spozná 16. júla slovenské kvarteto. Výnimkou je iba úradujúci mužský šampión zo Šariša.

Tatran Prešov, ktorý neuspel so žiadosťou o zaradenie do Ligy majstrov, bude hrať Európsku ligu. A jeho fanúšikovia sa môžu tešiť na skupinovú fázu, v ktorej sa predstaví 32 účastníkov (22 z nich je už známych). Koho dostane do skupiny Tatran, bude známe v piatok 19. júla. Šarišania budú pri žrebovaní v druhom koši s tímami ako napríklad THW Kiel, RK Gorenje Velenje, MOL Tatabánya KC atď.

Ďalšie štyri slovenské tímy budú s očakávaním sledovať utorkový žreb. Ženský majster HC DAC Dunajská Streda Vtedy čaká tiež Európska liga. Klub zo Žitného ostrova začne svoje účinkovanie v 2. kvalifikačnom kole (5./6. a 12./13. 10) a na ceste do skupinovej fázy potrebuje prekonať dvoch súperov. Jeho prvým bude niekto z deviatky nenasadených: KPR Gminy Kobierzyce, Super Amara Bera Bera, H 65 Höörs HK, GC Amicitia Zürich, Ankara Yenimahalle BSK, HSG Blomberg-Lippe, SCM Rm Valcea, JDA Bourgogne Dijon Handball, Vác. 

Tím MŠK Považská Bystrica sa prihlásil do Európskeho pohára mužov, v ktorom vzhľadom na nasedenie nemusí hrať 1. kolo. Začne od 2. kola v termíne 19./20. a 26./27. októbra. Považania dostanú za súpera niekoho z nenasadených, pričom im "hrozí" aj slovensko-česká konfrontácia zo Zubřím či Brnom.

V Európskom pohári žien 2024/2025 začnú všetci svoje účinkovanie od 2. kola naplánovaného na 5./6. októbra 2024 (prvé zápasy) a 12./13. 10. (odvety). V tretej najvýznamnejšej súťaži v hierarchii EHF to platí aj pre MŠK Iuventa Michalovce, ktorý obhajuje finálovú účasť z predchádzajúcej sezóne, a HK Slovan Duslo Šaľa. Zemplínčanky i Šalianky figurujú medzi 32 nasadenými tímami, Iuventa dokonca na pozícii číslo dva.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF