Posledný zápas v Európskom pohári žien 2023/2024, ale zároveň aj na domácej palubovke v aktuálnej sezóne majú pred sebou hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce. Bude to stretnutie veľkého významu, keďže zverenky trénera Petra Kostku sa prebojovali do finále kontinentálnej pohárovej súťaži číslo tri, v ktorej si môžu siahnuť na víťaznú trofej.

Zemplínčanky uplynulú nedeľu podľahli v Elche 20:22 (10:11) a v piatok 24. mája od 18.00 h privítajú španielsky tím ATTICGO Bm v odvete (rozhodujú Lotyši Radčenko a Persis), v ktorej sa pokúsia zapísať do histórie ako prvý víťazný slovenský tím na európskej scéne v ére samostatnosti. Pre slovenskú ženskú hádzanú to bude siedmy pokus o trofej na európskej pohárovej úrovni. Zatiaľ sa len hráčkam Iskry Partizánske podarilo triumfovať v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov - v ročníku 1979/1980.

„Na pozícii favorita sa nič nemení. Elche má dvojgólový náskok, ale pred nami je odveta. Hráčky súpera nie sú zvyknuté dávať len 22 gólov za zápas. Zrejme sme ich prekvapili agresívnou obranou a ako sme riešili útok. Som zvedavý, ako to bude u nás. Potrebujeme si pomocť s protiútokom. Hráčky Elche striedajú do obrany, sú tam diery v defenzíve, ale na ich pôde sme nechceli veľmi riskovať. Určite padne v odvete viac gólov. Máme dobrú východiskovú pozíciu. Dúfam, že ju zužitkujeme," uviedol tréner Iuventy Peter Kostka.

Hoci v prvom finále dali Michalovčanky len dvadsať gólov, s 371 gólmi v 11 zápasoch EP 2023/2024 sú najproduktívnejším tímom súťaže. Ak to potvrdia v odvete, pokojne môžu zdvihnúť nad hlavu víťaznú trofej v tretej najvýznamnejšej kontinentálnej pohárovej súťaži klubov v hierarchii EHF. Predurčovať ich k tomu môže aj sila v domácom prostredí, keď v tejto sezóne zvíťazili v Chemkostav aréne vo všetkých siedmim domácich stretnutiach v EP. „Šanca je veľmi veľká. Myslím si, že na domácej pôde sme ešte silnejšie ako vonku aj vďaka našim fanúšikom," poznamenala spojka Iuventy Marianna Paľová-Rebičová.

Elche hralo vonku trikrát a na palubovke portugalského súpera z Madeiry utrpelo v osemfinále svoju jedinú prehru (26:27). Španielsky klub bude chcieť nadviazať na triumfy ďalších tímov z krajiny Pyrenejského polostrova v EP - Rocasa Gran Canaria (2016, 2019, 2022) a CBF Málaga Costa del Sol (2021).

Európsky pohár v hádzanej žien 2023/24 - finále - odveta:
piatok 24. mája: o 18.00 h MŠK Iuventa Michalovce (SR) - ATTICGO Bm Elche (Šp.), rozhodujú Aleksandrs Radčenko a Ralfs Persis z Lotyšska, prvý zápas 20:22

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: FB Club Balonmano Elche (Oficial)