Finálová séria play-off Niké Handball extraligy mužov bude mať minimálne štvorzápasové trvanie. Rozhodol o tom výsledok stredajšieho druhého stretnutia o majstra SR 2023/2024, v ktorom tím MŠK Považská Bystrica zvíťazil nad Tatranom Prešov 26:22 (16:11) a vyrovnal stav na 1:1.

Zverenci trénera Václava Straku sa revanšovali rivalovi za minulotýždňovú prehru 19:30 a pripravili mu vôbec prvú prehru v aktuálnej sezóne. Veľkú zásluhu mal na tom brankár Ladislav Kovačin i výkon jeho spoluhráčov v obrane. V útoku sa najčastejšie presadzoval pivot Šimon Macháč. Považania získali rozhodujúci náskok v záverečnej desaťminútovke úvodného dejstva. Tretie finále sa bude hrať v sobotu 25. mája od 18.00 h v prešovskej Tatran handball aréne.

"Dnes to bolo pravé play-off, bol to boj a hráči sa rozdávali na palubovke počas celého zápasu. Ten sme odtiahli v úzkej zostave, čo platilo aj o súperovi. Chalani to však zvládli, darilo sa všetkým zo základnej zostavy. To bolo veľmi dôležité. Laco Kovačin sa po vlažnejšom úvode rozchytal k výbornému výkonu, Ľubo Ďuriš neskutočne odtiahol celý duel a základom úspechu bola obrana. Udržať Prešov na 22 gólov hovorí samo za seba. Dnes sme celý duel mali pod kontrolou a od stredu prvého polčasu sme si držali náskok až do konca," zhodnotil prvé víťazstvo nad prešovským protivníkom v sezóne kouč MŠK Václav Straka.

"Z našej strany to bol trochu slabší zápas. Zrejme sme neuniesli váhu toho, že sme chceli ukončiť sériu v najkratšom čase. V druhom polčase sme sa už zlepšili, ale zahodili sme dosť veľa šancí a Považská Bystrica to využila. Myslím si, že vyhrala zaslúžene. Fungovala jej spolupráca s pivotom. Keď potrebovala, dala gól, hoci na môj kus hrala trochu dlho v útoku, no zužitkovala to," zhodnotil duel kormidelník Tatrana Pavol Jano.

Aj boj o 3. miesto je zatiaľ vyrovnaný. Hádzanári HK Kúpele Bojnice si vzali od HK Košice to, čo mu uplynulý víkend "požičali". Zverenci trénera Tomáša Mažára dokázali v stredu vyhrať na košickej palubovke 31:26 (15:13), keď od začiatku boli vo vedení. Domáci v 52. min znížili na 22:25, ale Bojničania svoj náskok vo zvyšnom čase zdvojnásobili. V sobotu 25. mája je v Prievidzi od 18.30 h na programe tretie stretnutie.

Výsledky stredajších stretnutí Niké Handball extraligy mužov 2023/2024:

finále play-off – druhý zápas (hrá sa na tri víťazstvá):
MŠK Považská Bystrica - Tatran Prešov 26:22 (16:11) - stav série 1:1
Zostavy a góly:
P. Bystrica: Kovačin, Gálik - Živkovič 5/2, Š. Macháč 8, Bystrický 1, Petryčenko, Jurák 1, Ľ. Ďuriš 4, Ďurana, Urík, Štefina 4, M. Briatka 3/1, Vallo, Kvaššay, Žilinčík, Mar. Gardian
Prešov: Čupryna, Cvitkovič – Mitaľ, Fech, Chajan, Sako, M. Kovács, Fenár 4, J. Kravčák 2, Hozman, Kasatkin 4, M. Antl, Davidovič 6, Barros Araxá, L. Urban 1, Caballero Hernández 5/4
Pok. hody: 3/3 – 5/4, vylúčení: 4 - 6, ČK: 56. L. Urban (Prešov) za 3 vylúčenia, rozhodovali: Daňo a Sabol, 1340 divákov

Druhé finále malo vyrovnaný priebeh do 20. min. Vtedy prišiel presný zásah Bystrického, ktorý bol na začiatku päťgólovej šnúry domácich. Tí využili nielen presilovku, ale ich zaváhania Prešovčanov. Považskobystrická defenzíva na čele s brankárom Kovačinom nedovolila Tatranu skórovať desať minút a päťgólové vedenie si tím MŠK udržal do prestávky (16:11). Šarišania sa v úvode druhej časti počas presilovky dotiahli na 14:17 a o chvíľu neskôr 15:18, ale následná trojgólová šnúra domácich priniesla v 41. min stav 21:15 i upokojenie pre obhajcu. Hostia potom viackrát znížili odstup na štyri góly, Kasatkin 64 sekúnd pred koncom na tri (22:25), ale na prípadný obrat už nezostal čas.

o 3. miesto - druhý zápas (hrá sa na tri víťazstvá):
HK Košice - HK Kúpele Bojnice 26:31 (13:15) - stav série 1:1
Najviac gólov: Guzy 6, Stavač 5, P. Hruščák 5/3 - Ďurajka 9, Bogár 5, Meľnyk a Michniewicz po 4
Pok. hody: 3/3 – 0, vylúčení: 2 - 3, rozhodovali: Budzák a Záhradník, 228 divákov

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský