Hádzanárska sezóna v Niké handball extralige mužov 2023/2024 vyvrcholí v sobotu 1. júna zostávajúci troma stretnutiami, v ktorých sa rozhodne o umiestnení na 1. - 4. a 6. - 7. mieste.

Najväčšiu pozornosť bude pútať finále, ktoré takisto ako vlani dospelo do piateho zápasu. Tentoraz sa však bude hrať v Tatran handball aréne, začiatok duelu o titul je o 17.00 h. Hádzanári MŠK Považská Bystrica v dlhodobej časti extraligovej sezóny i v Slovenskom pohári ťahali s Tatranom za kratší koniec, ale v play-off ho už dvakrát zdolali a držia si nádej na obhajobu prvenstva. Najmä stredajší štvrtý zápas bol jasne v ich réžii (34:21). 

"Vyhrali sme o 13 gólov, dali sme do toho všetko a vychádzalo nám to. V šatni sme si povedali, že posledný domáci duel sa neprehráva. Išli sme si za tým od prvej minúty. Je jedno, o čo sa hrá, ale pred takou kulisou sa nedá prehrať," uviedol brankár Ladislav Kovačin, ktorý privádzal svojimi zákrokmi protihráčov do zúfalstva. Taký výkon bude nielen on, ale aj jeho spoluhráči potrebovať aj v sobotu. "Bude to o tom, kto sa takpovediac lepšie vyspí. My vieme všetko, čo robia hráči Tatrana, oni takisto majú prečítaných nás. Rozhodnú individuálne kvality a možno aj šťastie."

Spokojný bol aj tvorca hry Ľubomír Ďuriš, ktorý by po roku opäť rád zdvihol nad hlavu majstrovskú trofej. "Do rozhodujúceho súboja ideme naladený pozitívne. Vyhrali sme jednoznačne, celé stretnutie sme mali pod kontrolou. Každý z nás si siahol na dno svojich síl a oplatilo sa. Tentoraz nebolo o čom. Je jedno, či vyhráme o jeden gól alebo o trinásť. Chceli nás zdolať 3:0 na zápasy a teraz je tu piaty. Už je to len o jednom dueli. Do Prešova ideme vyhrať. Dobre sa pripravíme a dúfam, že to zvládneme," povedal považskobystrický kapitán.

Úlohu nachystať svojich zverencov bude mať kouč Václav Straka: "Začiatok bol nervózny z oboch strán. My sme však mali na svojej strane kvalitu v bránke, obrane i útoku. Boli sme o krok vpredu a získali sme náskok. Trochu sme mali strach, aby nám v tomto teple nedošli sily, ale chalani dali zo seba všetko. Dostali sme sa do tempa a všetko nám vychádzalo. Teraz si musíme oddýchnuť. Výhoda je na našej strane a ideme bojovať o titul."

Prehrať o 13 gólov je pre hádzanárov Tatrana Prešov niečo, na čo nie sú - najmä na domácej scéne - rozhodne zvyknutí. V play-off však na výške skóre nezáleží, a tak prípadný sobotňajší úspech v rozhodujúcom finále by dal zabudnúť aj na spomenutý nezdar z Považia. 

"Držíme spolu. Verím, že sme dobrý kolektív a v sobotu vyhráme. Doma sme dvakrát zvíťazili, ale nepôjde to len tak. Dáme do toho úplne všetko a musíme zopakovať výkon z predošlých stretnutí. Mať pevnú obranu a dávať ľahké góly," citovala TASR mladého prešovského krídelníka Erika Fenára.

V sérii o 3. miesto sa opakuje vlaňajšok, tiež rozhodne piaty zápas, ktorý sa bude hrať v Prievidzi od 18.30 h. Pred rokom sa tam na smútok domácich Bojničanov tešili Košičania.

V poslednom zápase Ligového pohára sa medzi ŠKP Bratislava a HK Agro Topoľčany (hrá sa od 19.00 h) bude bojovať o konečnú 6. pozíciu. O bod bližšie sú k nej Topoľčanci.

Program finále play-off Niké Handball extraligy mužov 2023/2024 (hrá sa na tri víťazstvá):
piaty zápas:
sobota 1. 6.: 17.00 h Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica, RTVS :ŠPORT, stav série 2:2

o 3. miesto (hrá sa na tri víťazstvá):
piaty zápas:
sobota 1. 6.: 18.30 h HK Kúpele Bojnice - HK Košice, stav série 2:2

Ligový pohár (o 5. - 8. miesto) - 6. kolo:
sobota 1. 6.: 19.00 h ŠKP Bratislava - HK Agro Topoľčany

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský