Na tohtoročných šampionátoch v plážovej hádzanej v Bulharsku bude mať Slovensko zastúpenie v dvoch kategóriách. Vo Varne sa v júli predstavia na kontinentálnom šampionáte hráčky do 16 rokov a ženy budú účinkovať na majstrovstvách EHF, čo je vlastne kvalifikácia na budúcoročné ME (EHF Beach Handball EURO 2025).

Oba výbery spoznali v stredu predpoludním svoje súperky v základných skupinách. Žreb vo viedenskom sídle EHF rozdelil 18 dievčenských družstiev v rámci ME "16" do troch šesťčlenných skupín. Mladé Slovenky budú účinkovať v C-skupine s rovesníčkami z Holandska, Nórska, Ukrajiny, Chorvátska a Turecka.

Tucet ženských tímov sa v základnej časti šampionátu EHF stretne vo vzájomných dueloch v dvoch šesťčlenných skupinách. Slovenské ženské reprezentantky budú účinkovať v "béčku", kde ich okrem derby s Češkami čakajú aj súboje s Maďarkami, Francúzkami, Švédkami a Taliankami. Slovenky pred rokom štartovali na ME (EHF Beach Handball EURO 2023) v portugalskom Nazaré, kde zo 16 účastníkov obsadili 14. priečku.

"Myslím si, že je to náročná skupina, v ktorej nás určite preverí každý súper. Tešíme sa však najmä na zápas s Češkami, keďže sme s nimi absolvovali aj prípravné duely. Vieme, čo môžeme od nich očakávať a pripraviť sa na to. Pôjdeme do Varny s jednoznačným cieľom - byť rovnocenným súperom a postúpiť na EURO 2025. Určite to je v našich silách a spravíme pre dosiahnutie tejto méty maximum," uviedol tréner SR Michal Malina.

 

Žreb základných skupín na ME do 16 rokov v plážovej hádzanej v bulharskej Varne (4. - 7. 7. 2024):
CHLAPCI
A-skupina: Maďarsko, Švédsko, Rumunsko, Bulharsko
B-skupina: Španielsko, Nórsko, Česko, Turecko
C-skupina: Chorvátsko, Poľsko, Ukrajina, Srbsko
D-skupina: Nemecko, Portugalsko, Francúzsko, Švajčiarsko

DIEVČATÁ 
A-skupina: Španielsko, Portugalsko, Francúzsko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko
B-skupina: Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko
C-skupina: Holandsko, Nórsko, Ukrajina, Chorvátsko, Turecko, Slovensko

Žreb základných skupín na majstrovstvách EHF (EHF Beach Handball Championship) v plážovej hádzanej v bulharskej Varne (11. - 14. 7. 2024):
MUŽI
A-skupina: Švédsko, Poľsko, Ukrajina, Taliansko, Turecko
B-skupina: Nórsko, Francúzsko, Česko, Bulharsko, Malta

ŽENY
A-skupina: Poľsko, Ukrajina, Chorvátsko, Bulharsko, Turecko, Švajčiarsko
B-skupina: Maďarsko, Francúzsko, Švédsko, Taliansko, Česko, Slovensko

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF