Slovenské hádzanárske reprezentantky majú pred sebou rozhodujúci týždeň, v ktorom sa rozhodne, či postúpia na majstrovstvá Európy 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Slovenky sa zišli v nedeľu popoludní v Bratislave. V nominácii už tradične prišlo k zmenám.

Zo zdravotných dôvodov nie sú k dispozícii spojka Erika Rajnohová a pivotka Kristína Pastorková. "Erika nehrala už včera v zápase MOL ligy proti Mostu, počas týždňa si privodila zranenie kolena, Kika má problém so záprstnou kostičkou," informoval v nedeľu večer asistent trénera Peter Pčola. Spomenuté duo mali nahradiť spomedzi náhradníčok ich klubové spoluhráčky z HC DAC Dunajská Streda Réka Mészáros a Orsolya Demeter. Prvá menovaná sa ospravedlnila a k národnému tímu by sa v pondelok mala pripojiť Erika Zsákovics (Eszterház SC). "Zdravotné problémy má aj Katka Pócsíková, preto má už nejaký čas voľnejší režim. Uvidíme, či bude pripravená nastúpiť v kvalifikačných zápasoch. Ostatné dievčatá by mali byť viac-menej v poriadku."

Zverenky hlavného kouča Jorgeho Dueňasa si už prvýkrát zatrénovali. "Po spoločnej rozcvičke sme družstvo rozdelili na dve skupiny. Hráčky, ktoré včera ešte nastúpili za svoje kluby, mali regeneračný tréning. Ostané absolvovali kratší tréning s loptami. Od pondelka sa budeme pripravovať už naplno. Máme na programe dva tréningy, v utorok jeden v popoludňajších hodinách, keďže v tom čase sa bude hrať aj vo štvrtok proti Izraelu, a okrem toho ráno aktivity v hoteli. V stredu nás čaká cesta do nemeckého dejiska duelu, kde si večer zatrénujeme," priblížil Pčola najbližší program pred štvrtkovým stretnutím v Heilderbergu (4. 4. od 16.30 h. V nedeľu 7. apríla od 18.00 h potom príde v Šali na rad rozhodujúci súboj s Ukrajinou.

Nominácia hádzanárok Slovenska na kvalifikáciu ME 2024 (zápasy proti Izraelu 4. 4. a Ukrajine 7. 4.):
brankárky: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Iryna Jablonská-Bobaľová (MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)

pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Orsolya Demeter (HC DAC Dunajská Streda)

krídelníčky: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Sára Erika Zsákovics (Eszterházy SC/Maď.), Natália Némethová (Házená Kynžvart/ČR), Edina Pastoreková, Olívia Ščípová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH